Αγαπητοί φίλοι,

«Είναι μωρία δεινή, αρρώστεια των ανθρώπων, οι ανελέητες λεηλασίες των πολέμων,. Όποιος ναούς, τεμένη, όποιος τους τάφους των νεκρών ρημάζει, στο μέλλον σύντομα θα ρημάξει και αυτός.», Ευριπίδης, «ΤΡΩΑΔΕΣ».

Σείστηκε η Γη της Ταυρίδας το βράδυ της Τετάρτης 15/03 και της Παρασκευής 17/03 από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα, τα ηχηρά, βροντερά και ειλικρινή «ζήτω» και «μπράβο», τα αληθινά, αβίαστα δάκρυα που βαθούλωναν τα πρόσωπα των θεατών, από τα έντονα συναισθήματα, την πνευματική λύτρωση, την ψυχική γαλήνευση, την πραγματική κάθαρση, που βίωσε το κοινό στις δύο ημέρες της πρεμιέρας των «ΤΡΩΑΔΩΝ» του Ευριπίδη, έργου με διαχρονικά μηνύματα, που ανέβηκε στη σκηνή του Κρατικού Ακαδημαϊκού Μουσικού Θεάτρου της Κριμαίας (Συμφερούπολη), σε σκηνοθεσία του γνωστού, διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη, θιασιώτη της κλασσικής προσέγγισης στο αρχαίο δράμα, Άγγελου Σιδεράτου. Ο λαός και η γη της Ταυρίδας κυριολεκτικά συγκλονίστηκαν από τα πανανθρώπινα, αντιπολεμικά και όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα μηνύματα του μεγάλου κλασσικού φιλόσοφου και ποιητή, του κατά τον Αριστοτέλη «τραγικότερου των τραγικών, από σκηνής φιλοσόφου», του Ευριπίδη.

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. στη Μόσχα και με τη στήριξη της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κριμαίας, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Κριμαίας στη Μόσχα, του Επιχειρηματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοκρατίας της Κριμαίας στη Μόσχα, του  Υπουργείου Πολιτισμού της Κριμαίας.

Καταβάλλοντας τα τελευταία δύο χρόνια, με επιμονή και με συνέπεια, προσπάθειες με στόχο την υλοποίηση του εγχειρήματός μας του ανεβάσματος της τραγωδίας του Ευριπίδη «ΤΡΩΑΔΕΣ» σε κλασσική προσέγγιση, δεν μπορούμε να μην ομολογήσουμε τη χαρά, την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια μας που ένα τόσο δυνατό έργο, με έντονα αντιπολεμικά μηνύματα, παρουσιάζεται, με συμμετοχή ομάδας Ελλήνων συντελεστών, στη Γη της Ταυρίδας, την οποία οι πρόγονοί μας εποίκισαν ακόμη από την αρχαιότητα, από τον 7ο αι. π.Χ. Πρόκειται για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης.

Είμαστε ειλικρινά πεπεισμένοι ότι σταθήκαμε τυχεροί. Το εγχείρημά μας, που χαίρει της στήριξης  της Κυβέρνησης της Κριμαίας, κατόρθωσε να προσελκύσει έναν σημαντικότατο Έλληνα σκηνοθέτη με την ομάδα του, τον Άγγελο Σιδεράτο, υποστηρικτή και προπαγανδιστή της κλασσικής προσέγγισης στο αρχαίο δράμα, την αρχαία τραγωδία, πράγμα τόσο σπάνιο αλλά και επιβεβλημένο σήμερα από την αδήριτη ανάγκη διατήρησης της ιστορικής συνέχειας, της παράδοσης, της αυθεντικότητας, της αλήθειας. Μουσική – Νίκος Ξανθούλης.

Ανάμεσα στους θεατές της πρεμιέρας στις 17/03 στην κατάμεστη αίθουσα τουν Θεάτρου, στο κοινό της οποίας αναγνωρίζουμε και πληθώρα ομογενών μας από διάφορες περιοχές της Κριμαϊκής, Χερσονήσου, ο καλός μας φίλος, αντιπρόεδρος της Κριμαίας, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία» Γκεόργκι Μουράντοβ, συγκλονισμένος, από τα έντονα συναισθήματα και ισχυρά μηνύματα του έργου, από το δυνατό, διαχρονικό κείμενο του αρχαίου κλασσικού, από τη σκηνοθετική προσέγγιση, τους παραλληλισμούς με το σήμερα, από τις ερμηνείες και απόδοση των συντελεστών.

Δεν μπορούμε να μην του εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρείχε στο εγχείρημά μας, στην έμπνευσή μας. Άνθρωπος με κλασσική, ανθρωπιστική παιδεία, εκτίμησε την πρότασή μας, την ουσιαστικότητα και ωφελιμότητά της για τους λαούς της Κριμαίας, τη Ρωσίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, για τους δύο κόσμους μας, τους οποίους συνδέουν κοινές σελίδες ιστορίας, μακραίωνοι δεσμοί ιστορικής, πνευματικής, πολιτισμικής συγγένειας και εγγύτητας, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, του ανθρωπισμού, της πραγματικής αρετής.

Επίσης, εκφράζουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στο διευθυντή του Πολιτιστικού και Επιχειρηματικού Κέντρου της Κριμαίας στη Μόσχα Γιαροσλάβ Ιβάντσενκο.

Είναι, επίσης, συμβολικό το γεγονός ότι το ρόλο του μικρού Αστυάνανκτα υποδύεται ο Γιεγκόρ Μοβτσάν, δισέγγονος της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Συμφερούπολης Γκαλίνας Τεμούρτσεβα.

Ιδιαίτερα συγκινημένος και ο Έλληνας σκηνοθέτης Άγγελος Σιδεράτος, στο τέλος της παράστασης την αφιερώνει στο λαό της Ταυρίδας και σε όλες τις γυναίκες, στη διαχρονική γυναίκα, η οποία ανά τις χιλιετίες υποφέρει από τη μισαλλοδοξία της εξουσίας, τα δεινά και τη φρίκη της βίας, της επιθετικότητας και βαρβαρότητας, του ανούσιου πολέμου…

Επίσης δεν δυνάμεθα να μην εκφράσουμε τα βαθειά μας ευγνωμοσύνη σε όλους τους συντελεστές της παράστασης και του όλου εγχειρήματος, στους ηθοποιούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές, στα συνεργεία και όλους τους υπαλλήλους του Θεάτρου, με τους οποίους συνεργαστήκαμε και συμπορευθήκαμε καθ΄όλη την περίοδο της προετοιμασίας και του  στησίματος του εγχειρήματός μας. Η σύμπραξη μαζί τους ήταν πραγματική απόλαυση, δημιουργία, καλλιτεχνική ευτυχία!!!

Με εκτίμηση

 

Θεοδώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού  – Κ.Ε.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ