– Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την χειρότερη προσφυγική κρίση, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πολιτική υποστήριξη προς ακροδεξιούς πολιτικούς στην κεντρική Ευρώπη σημειώνει ραγδαία αύξηση!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του σλοβακικού και διεθνούς Τύπου, ο ακροδεξιός, εθνικιστικός σχηματισμός «Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία μας», με επικεφαλής τον Μαριάν Κοτλέμπα, τον κυβερνήτη της κεντρικής Σλοβακίας, ο οποίος οργάνωσε πορείες εναντίον της μειονότητας των Ρομά, πήρε στις εκλογές 8% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από αυτό, που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, και απέκτησε έδρες στο σλοβακικό Κοινοβούλιο!
Η επιτυχία αυτή του Κοτλέμπα αποτελεί ένα μεγάλο σοκ, τόσο για τα μέσα ενημέρωσης, όσο και τον πολιτικό κόσμο της Σλοβακίας.
«Ο Κοτλέμπα έβαλε στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους, που δηλώνουν ανοικτά φασίστες», λέει ο Ίγκορ Μάτοβιτς, Πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας.simaia
Μέλη του πρώην κόμματος του Κοτλέμπα, «Σλοβακική Αδελφότητα», ντυμένοι με μαύρες στολές, που θυμίζουν την φρουρά «Χλίνκα» της ναζιστικής περιόδου, πρωτοεμφανίσθηκαν σε συγκεντρώσεις για να τιμηθεί το Σλοβακικό Κράτος, που ιδρύθηκε το 1939 και διήρκεσε έως το 1945, με επικεφαλής τον ναζιστή Καθολικό ιερέα, Γιόζεφ Τίσο, ο οποίος έστειλε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Σλοβακίας. Το κόμμα «Σλοβακική Αδελφότητα» διαλύθηκε το 2006, κατηγορούμενο για διάδοση μίσους.

«Το κόμμα του Κοτλέμπα ήταν το δημοφιλέστερο μεταξύ των νέων Σλοβάκων ψηφοφόρων, που ψήφισαν για πρώτη φορά, καθώς κέρδισε το 23% αυτής της πληθυσμιακής ομάδα»

Ο Κοτλέμπα, ο οποίος φέρει λεπτό μαύρο μουστάκι, ίδρυσε, στην συνέχεια, ένα νέο κόμμα, άλλαξε την στολή του με ένα μπλέϊζερ και αντικατέστησε τις πολεμικές συγκεντρώσεις με ρητορική εναντίον των Ρομά, εναντίον των μεταναστών και εναντίον της διαφθοράς.
Σήμερα το κόμμα του απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με την ιδεολογία των Ναζί και επικεντρώνεται στις επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
«Δεν είμαστε φασίστες ούτε νεοναζί, παρ’ όλο, που μπορεί να φαινόμαστε εξτρεμιστές σε σύγκριση με άλλα χλιαρά κόμματα», είπε ένας από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του, ο Μίλαν Ούρικ. «Θα μείνουμε προς το παρόν στην αντιπολίτευση, αλλά πιστεύω, ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα σημειώσουμε συντριπτική νίκη», πρόσθεσε.
Δημοσκοπήσεις έδειξαν, ότι το κόμμα του Κοτλέμπα ήταν το δημοφιλέστερο μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, που ψήφισαν για πρώτη φορά, καθώς κέρδισε το 23% αυτής της πληθυσμιακής ομάδας.

«Το «Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία μας» δεν θα έχει τώρα μεγάλο λόγο στην εθνική πολιτική, αλλά θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη απειλή στις επόμενες εκλογές»

Οι επικρίσεις του για τα σύμφωνα συμβίωσης προσώπων του ίδιου φύλου κολακεύουν τους κοινωνικά συντηρητικούς, ενώ οι συχνές επισκέψεις του σε φτωχές περιφέρειες, μακριά από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, του φέρνουν ψήφους σε τοπικό επίπεδο.
Αυτός ο πρώην εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διάδοση ρατσιστικής προπαγάνδας, όμως έχει αθωωθεί ή οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν απορριφθεί.
Ο Κοτλέμπα κέρδισε πριν από δύο χρόνια μια απροσδόκητη εκλογική νίκη και έγινε ο περιφερειακός κυβερνήτης της Μπάνσκα Μπίστριτσα, στην κεντρική Σλοβακία.
Με 14 βουλευτές στην 150μελή βουλή, το «Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία μας» δεν θα έχει μεγάλο λόγο στην εθνική πολιτική, καθώς τα άλλα κόμματα λένε, πως δεν θα συνεργαστούν μαζί του, αλλά θα αποκτήσει πολύ περισσότερη δημοσιότητα στην εθνική πολιτική σκηνή.
«Θα αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερη απειλή στις επόμενες εκλογές», λέει ο αναλυτής, Ντάλιμπορ Ρόχατς, του «American Enterprise Institute».

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την χειρότερη προσφυγική κρίση, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πολιτική υποστήριξη προς ακροδεξιούς πολιτικούς στην κεντρική Ευρώπη σημειώνει ραγδαία αύξηση!

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την χειρότερη προσφυγική κρίση, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από την εμπόλεμη Συρία και πέραν αυτής, η πολιτική υποστήριξη προς ακροδεξιούς πολιτικούς στην κεντρική Ευρώπη σημειώνει ραγδαία αύξηση.
Στην Ουγγαρία, το κόμμα «Γιόμπικ», γνωστό για τις στολές της «Ουγγρικής Φρουράς» και τις πορείες κατά των Ρομά, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο.
Αναλυτές λένε, πως η άκρα δεξιά επωφελήθηκε από την αντιμεταναστευτική ρητορεία των περισσότερων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, αλλά είναι πιθανό να δυσκολευτεί πολύ να σχηματίσει νέα Κυβέρνηση.
«Ο Ρόμπερτ Φίτσο υιοθέτησε μία από τις πιο σκληρές στάσεις μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ στην μεταναστευτική κρίση, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν οι εξτρεμιστές να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά, τουναντίον, να μπουν στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ντάλιμπορ Ρόχατς.