-Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας περνάει, κάτω από τον βυθό της Θάλασσας του Μαρμαρά, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και ένας πιθανός σεισμός έως 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνιστά μεγάλη απειλή για τις υποδομές και τους κατοίκους της!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
SOS για πιθανό μεγάλο σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, εκπέμπουν Γερμανοί ειδικοί σεισμολόγοι και άλλοι επιστήμονες, που μελετούν εδώ και χρόνια την σεισμική δραστηριότητα στην γειτονική μας χώρα.
Στην ανατολική Τουρκία υπολογίζουν, ότι είναι δυνατό να συμβεί ακόμη ισχυρότερος σεισμός, από 7,8 έως 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.tourkia
Οι ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών «GFZ» του Πότσνταμ, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ, έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Tectonophysics» («Τεκτονοφυσική»), σε συνεργασία με Αμερικανούς συναδέλφους τους, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Για την μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Θάλασσας του Μαρμαρά, στην βορειοδυτική Τουρκία, οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι είναι υψηλή η πιθανότητα μεγάλου σεισμού στο κοντινό μέλλον. Στο ερώτημα, πόσο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός ο σεισμός, η απάντηση είναι, ότι κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να φθάσει τους 7,5 βαθμούς, αλλά όχι περισσότερο.
Σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, οι σεισμοί αυξάνονται σε μέγεθος, όσο μετακινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας περνάει, κάτω από τον βυθό της Θάλασσας του Μαρμαρά, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και ένας πιθανός σεισμός έως 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνιστά μεγάλη απειλή για τις υποδομές και τους κατοίκους της

Όπως δήλωσε ο κ. Μπόνχοφ, η ερευνητική ομάδα του μόλις ολοκλήρωσε έναν κατάλογο με τους σεισμούς στην περιοχή από το 300 π.Χ. έως σήμερα, δηλαδή για μια περίοδο 2.300 ετών. Όπως είπε, δεν παρατηρείται να έχει συμβεί ποτέ στην βορειοδυτική Τουρκία σεισμός μεγαλύτερος των 7,5 βαθμών Ρίχτερ, ενώ στην ανατολική Τουρκία έχουν σίγουρα καταγραφεί σεισμοί, που φθάνουν τους 8 βαθμούς.
Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διατρέχει την βόρεια Τουρκία σε μήκος άνω των 900 χιλιομέτρων, από το βόρειο Αιγαίο έως σχεδόν τον Καύκασο. Το ρήγμα αποτελεί το σύνορο τεκτονικής συνάντησης της πλάκας της Ανατολίας και της πλάκας της Ευρασίας. Η πλάκα της Ανατολίας -και μαζί της όλη η Τουρκία- κινείται προς τα ανατολικά και «πέφτει» πάνω στην Ευρασιατική πλάκα, με συνέπεια κατά καιρούς η ένταση να εκτονώνεται με την πρόκληση μεγάλων σεισμών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα περάσουν αρκετές χιλιετίες, έως ότου η Κωνσταντινούπολη -μετά από σταδιακές γεωλογικές μεταβολές στο ρήγμα- μπορεί να πληγεί από σεισμό άνω των 7,5 βαθμών.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας περνάει, κάτω από τον βυθό της Θάλασσας του Μαρμαρά, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Συνεπώς, τονίζουν, ότι ένας σεισμός έως 7,5 συνιστά μεγάλη απειλή για τις υποδομές και τους κατοίκους της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ