Σε διάβημα προέβη το ελληνικό ΥΠΕΞ προς την Γερμανία για τους χαρακτηρισμούς του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών σε βάρος του Έλληνα ομολόγου του.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς την Τρίτη το βράδυ υπήρξε έντονο διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Γερμανίας, με την ελληνική Κυβέρνηση να εκφράζει την αντίδρασή της στις «ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις» που πραγματοποίησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε εναντίον του Έλληνα ομολόγου του κ. Βαρουφάκη.

«New York Times»: Παραφράσθηκε η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε

Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατηγορεί τον κ. Σόϊμπλε, ότι χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη «ανόητα αφελή».
Το διάβημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε κατόπιν συνεννόησης του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά και θεωρήθηκε επιβεβλημένο, ανεξαρτήτως αν οξύνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Στο μεταξύ οι «New York Times», με άρθρο τους κάνουν λόγο για εξαιρετικά κακής ποιότητας μετάφραση των δηλώσεων του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.
Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Σόϊμπλε κατά την διάρκεια της επίμαχης συνέντευξης Τύπου τόνισε, ότι «ο κ. Βαρουφάκης είναι «ξαφνικά αφελής» ως συνομιλητής».ktirio_ypex_2
Και συνεχίζει: «Ωστόσο, μεγάλη μερίδα του Τύπου και δημοσιογράφοι στην Ελλάδα παρέφρασαν τα λόγια του κ. Σόϊμπλε, αποδίδοντάς του τη ρήση «ανόητα αφελής»», σημειώνουν οι «New York Times».

Το διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Γερμανία

Στην έκδοση διαβήματος προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις Σόϊμπλε για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο μεταξύ ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εκπομπή «Online» του τηλεοπτικού σταθμού Mega, με τους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Όλγα Τρέμη και σε ερώτησή τους, τι απαντάει στον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, είπε, πως «είναι πολιτική μου απόφαση και στάση πολιτισμού να μην συμμετάσχω σε έναν ανταγωνισμό».
«Καλύτερα να ερωτήσετε τον Σόϊμπλε. Όποτε έχω αναφερθεί στον κ. Σόϊμπλε, το έχω κάνει με τεράστιο σεβασμό για έναν άνθρωπο, που είναι τέσσερις 10ετίες στα πράγματα. Όποτε τον βλέπω, μιλάμε πολιτισμένα. Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω σχόλια επάνω στα όσα έχει πει. Είναι πολιτική μου απόφαση και στάση πολιτισμού να μην συμμετάσχω σε έναν ανταγωνισμό, που, όπως είπε ο Γκάντι, ο οφθαλμός αντί οφθαλμού οδηγεί στο να είναι όλοι τυφλοί», ήταν η απάντηση του κ.Βαρουφάκη.

Οι απαντήσεις που έδωσαν στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών οι Υπουργοί κ.κ. Παππάς και Σκουρλέτης

Την Τρίτη και την Τετάρτη πάντως στον κ.Σόϊμπλε είχαν απαντήσει, τόσο ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.
Συγκεκριμένα,μο κ.Παππάς είπε: «Ο κ. Σόϊμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι σαφές, ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές δηλώσεις του, είναι επίσης σαφές, ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο».
Από την πλευρά του ο κ.Στρατουλης τον χαρακτήρισε εμμονικό. «Τι νομίζει ο κ. Σόϊμπλε; Ότι η Ελλάδα είναι μπανανία, προτεκτοράτο, επειδή τον έμαθαν έτσι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος;» διερωτήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.