Γράφει η Αναστασία Χρ. Μήλιου *

Aπό το έτος 2015 τα ακίνητα όλων όσων δεν τα έχουν δηλώσει στα κατά τόπους κτηματολόγια θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. Αυτά είναι όσα φέρονται με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» στα φύλλα του Κτηματολογίου.

Αυτό ισχύει για τα κτηματολόγια που άρχισαν να λειτουργούν την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προθεσμία δήλωσης -για τα παλαιά προγράμματα- είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μία περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού. miliou
Για την κτηματογράφηση που ξεκίνησε από το 2008, ο προθεσμίες είναι 5 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και 7 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού.
Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αυτή την στιγμή για να περιέλθει ένα ακίνητο που φέρεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», στην κυριότητα κάποιου είναι εφόσον είναι συνιδιοκτήτης και το ακίνητο έχει ήδη δηλωθεί από τον άλλο ιδιοκτήτη με την διαδικασία του προδήλου σφάλματος που γίνεται στο Κτηματολόγιο διαφορετικά, αν το ακίνητο φαίνεται να είναι εξ ολοκλήρου αγνώστου ιδιοκτήτη, μέσω της δικαστικής οδού με αίτηση στο κατά τόπον αρμόδιο Πρωτοδικείο.
Σε περίπτωση που ένα ακίνητο περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά όχι για να επανακτήσουν το ακίνητό τους αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση.
Ο αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχεται σε 200.000, εκ των οποίων 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.
Τα ακίνητα που κινδυνεύουν άμεσα, από το 2015, βρίσκονται σ ε 20 περιοχές: Αγία Τριάδα (Θεσ/νίκη), Μεθώνη, (Πιερία), Μέγας Αλέξανδρος (Δράμα), Άγιος Ανδρέας (Καβάλα), Άβατο (Ξάνθη), Εράσμιος (Ξάνθη), Αίγειρος (Ροδόπη), Πηγές (Καβάλα), Καλαμπάκι (Δράμα), Πευκοδάσος (Κιλκίς), Πολύκαστρο (Κιλκίς), Μεσιά (Κιλκίς), Φιλοθέη (Άρτα), Αγία Βαρβάρα (Ημαθία), Γλινός (Τρίκαλα), Μαρτίνο (Φθιώτιδα), Παράλιο Άστρος (Αρκαδία), Ασπρόχωμα (Μεσσηνία), Άστρος (Αρκαδία), Λαίικα (Μεσσηνία).
Από το 2016 εκπνέει η προθεσμία για άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κάποιες εκ των οποίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η Αναστασία Χρ. Μήλιου είναι Δικηγόρος Παρ’Εφέταις
Τηλ. 6945-028153
e-mail: natmil@otenet.gr
fb: Αναστασία Μήλιου

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αναστασία Χρ. Μήλιου είναι Δικηγόρος Παρ’Εφέταις Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή της είναι από Πάτρα και Βοιωτία.
Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάστηκε από φοιτήτρια σε δικηγορικό γραφείο αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και δικαστηριακή εμπειρία.
Ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 1997 μέχρι σήμερα και ασχολείται καθημερινά με όλο το φάσμα του ποινικού, διοικητικού και αστικού δικαίου. Έχει ειδικευτεί στις εργατικές υποθέσεις, στα κληρονομικά θέματα, στα οικογενειακά (επιμέλειας, διαζυγίου συναινετικού ή αντιδικίας και διατροφών), στις μισθωτικές διαφορές (Δγη απόδοσης μισθίου, καταβολή μισθωμάτων, επαγγελματικές μισθώσεις) και στις διεκδικήσεις ακινήτων. Έχει επιτύχει υψηλές αποζημιώσεις σε τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα και εργατικές αποζημιώσεις, παρέχει συμβουλές όσον αφορά φορολογικά θέματα και ζητήματα οφειλών, δανείων, αγοραπωλησίες και οποιουδήποτε είδους μεταβιβάσεις ακινήτων, καταχωρήσεις και διορθώσεις εγγραφών στα κατά τόπους Κτηματολόγια.
Από το 2007 δραστηριοποιείται με θέματα ομογενών στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και την Ευρώπη, ενημερώνοντας τους για τα ζητήματα που τους απασχολούν και θα πρέπει να γνωρίζουν ζώντας συνεχώς στο εξωτερικό. Αναλαμβάνει την διαδικασία για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με καθορισμό και με πολιτογράφηση. Επίσης τους συμβουλεύει και αναλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την περιουσία τους κινητή και ακίνητη οπουδήποτε κι αν βρίσκεται στην Ελλάδα. Εξειδικεύεται σε θέματα φορολογικά, συντάξεων, κληρονομικά, μεταβιβάσεις ακινήτων (γονικές παροχές, δωρεές, αγοραπωλησίες κ.τ.λ.), τραπεζικά ζητήματα (μεταφορά λογαριασμών από ελληνικές τράπεζες σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο εξωτερικό), δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο, διορθώσεις κτηματογραφικών εγγραφών, διεκδικήσεις ή καταπατήσεις ακινήτων τους, αποζημιώσεις από απαλλοτρίωση ακινήτων καθώς και αναγνώριση διαζυγίων και άλλων πράξεων που έχουν γίνουν στο εξωτερικό και πρέπει να αναγνωριστούν και στην Ελλάδα.
Δίνει νομικές συμβουλές και ενημερώνει σχετικά με τις πιο πρόσφατες αποφάσεις των Δικαστηρίων αναφορικά με όλα τα θέματα που αφορούν και προβληματίζουν τους φορολογούμενους ομογενείς, τους κληρονόμους, τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, τους μισθωτές, τους εκμισθωτές, τους συνταξιούχους.
Είναι έγγαμη και μητέρα ενός ανήλικου τέκνου. Το δικηγορικό της γραφείο βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή Αττικής, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6945-028153 και το e-mail natmil@otenet.gr.