Κεντρική εισήγηση από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, κ. Γρ. Δελαβέκουρα. Συνάντηση εργασίας Γενικής Γραμματείας ΔΟΣ και εξαγωγικών επιχειρήσεων με θέμα «Ομαδοποίηση Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (Clusters) Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία Εξωστρεφών Επιχειρήσεων» (22.10.2014).
H Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσε, σήμερα, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ειδική συνάντηση εργασίας και ανταλλαγής απόψεων («workshop») με θέμα: «Ομαδοποίηση Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (Clusters) – Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία Εξωστρεφών Επιχειρήσεων».EXAGOGES

Στο workshop, μετά τις εισαγωγικές ομιλίες του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Παναγιώτη Μίχαλου και του Προέδρου του ΚΕΠΕ, κ. N. Φίλιππα, ακολούθησαν οι κεντρικές εισηγήσεις από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δ. Μελά, τον Πρόεδρο του Enterprise Greece, κ. Α. Συγγρό, τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Φέσσα, την Πρόεδρο του ΠΣΕ, κ. Χρ. Σακελλαρίδη, τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, κ. Κ. Λουφάκη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, κ. Γρ. Δελαβέκουρα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Factoring, κ. Γ. Καραγιαννόπουλο.

Οι ομιλητές, στο σύνολό τους, συμφώνησαν με την κεντρική ιδέα που ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Παναγιώτης Μίχαλος για την ομαδοποίηση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε εξαγωγικά clusters, με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να αθροίζουν δυνάμεις, διατηρώντας το brand name τους και τις εδραιωμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις και να ηγούνται της προσπάθειας, παρέχοντας καθοδήγηση και τεχνογνωσία. Η λύση αυτή προκρίνεται ως η πλέον λειτουργική για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα μεγεθών που εμποδίζουν τη διείσδυση ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

Επίσης, στο workshop παρουσιάστηκαν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος (υπηρεσίες factoring ) σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο να υποστηριχθεί η επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας που αυτές αντιμετωπίζουν.

Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με μεγάλη συμμετοχή από εκπροσώπους κεντρικών, περιφερειακών και μεικτών Επιμελητηρίων, κλαδικών συνδέσμων, εξαγωγικών φορέων, στελεχών μεγάλων και μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και Πρέσβεων και Εμπορικών Ακολούθων ξένων χωρών που είναι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών προϊόντων.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον για τα clusters και ζήτησαν να δοθεί έμπρακτη συνέχεια στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας ΔΟΣ, ενώ αναφέρθηκαν σε παραδείγματα από την εμπειρία της αγοράς, που ανέδειξαν τη σημασία της αλλαγής νοοτροπίας και των συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς και της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ανέλαβε να καταγράψει τα συμπεράσματα του workshop, προκειμένου αυτά να τύχουν επεξεργασίας, ανάλυσης και εφαρμογής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ