-Ο Γάλλος Πρόεδρος στηρίζει την ελληνική Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να γίνει μείψση του ελληνικού χρέους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Φιλικά προσκείμενος στην Ελλάδα, φάνηκε για μια ακόμη φορά ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, στήριξε την ελληνική Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να γίνει μείωση του ελληνικού χρέους. Μιλώντας από το Στρασβούργο υπογράμμισε, ότι αυτό που θα ήθελε τώρα, είναι οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στην μείωση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος του έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς, πως είναι η πρώτη φορά από το 1989, που απευθύνεται Γάλλος Πρόεδρος μαζί με Καγκελάριο της Γερμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Από την άλλη πλευρά, στην ομιλία της η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό, τονίζοντας, πως η ατζέντα αλλάζει και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης. Χαράκτήρισε, μάλιστα, τον κανονισμό του Δουβλίνου…παρωχημένο!

“Οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος, που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία. Θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας”

Χαρακτηριστική ήταν πάντως η τοποθέτηση του Ολάντ, που, πλέκοντας το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και μιλώντας για το δημοψήφισμα, τον χαρακτήρισε θαρραλέο, επειδή θέλησε να διαβουλευτεί με τον λαό του για να έρθει σε συμφωνία.Fahnen_Europaparlament
Από την άλλη πλευρά, τόνισε την αναγκαιότητα περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης και της Ευρωζώνης ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα στις σχέσεις των κρατών-μελών.
Όπως συμπλήρωσε επίσης, “οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος, που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία. Θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας”!
Aναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού ο Φρανσουά Ολάντ καλεί την Ευρώπη να δράσει ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση εξουσίας στην Συρία, κατηγορώντας το καθεστώς Άσαντ για τα δεινά στην χώρα του αλλά και για τα προβλήματα, που δημιουργούνται στην Γηραιά Ήπειρο.

“Δεν μπορούμε να απομονώσουμε την Ευρώπη και τους εαυτούς μας από όσα συμβαίνουν στον κόσμο”
-“Ο κανονισμός του «Δουβλίνου» είναι παρωχημένος και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων”

Στο ίδιο ύφος μίλησε και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε, ότι η προσφυγική κρίση αλλάζει την ατζέντα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό, που χρειαζόμαστε, συνέχισε, είναι περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη, που να επιδεικνύει τη συνοχή και το θάρρος του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να απομονώσουμε την Ευρώπη και τους εαυτούς μας από όσα συμβαίνουν στον κόσμο, διεμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Ο κανονισμός του «Δουβλίνου» είναι παρωχημένος και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων, υποστήριξε μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Καγκελάριος, ενώπιον των ευρωβουλευτών, εστίασε στην αναγκαιότητα αντικατάστασης των υφιστάμενων κανονισμών από νέους, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ισόποση κατανομή του βάρους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

“Σ’ αυτή την κρίση, δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίσουμε και να υπαναχωρήσουμε σε εθνικά περιχαρακωμένες πράξεις”

“Πρέπει να παραδεχθούμε”, τόνισε η κ. Μέρκελ, “ότι ακόμη και εάν προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας έναντι του έξω κόσμου, αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν.
Οι άνθρωποι θα βρουν οποιοδήποτε τρόπο για να έρθουν στην Ευρώπη” συνέχισε, απορρίπτοντας ως λύσεις το κλείσιμο των συνόρων και την κατασκευή φρακτών. “Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αντιθέτως θα δημιουργηθούν πρόσθετα” σχολίασε.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος κατέστησε αναγκαία την συνεργασία της Ευρώπης προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στις γειτονικές χώρες, από όπου προέρχονται και οι μαζικές προσφυγικές ροές.
“Σ’ αυτή την κρίση, δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίσουμε και να υπαναχωρήσουμε σε εθνικά περιχαρακωμένες πράξεις” υπερθεμάτισε, σπεύδοντας να επισημάνει, ότι “τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ