Το ΝΑΤΟ αναζητά τρόπους να αποκλείσει και να εκδιώξει τελείως τους Ρώσους από την Βαλκανική Χερσόνησο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τα Βαλκάνια βρίσκονται στο στόχαστρο των δύο μεγάλων Υπερδυνάμεων και το παιχνίδι τους στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ευρώπης «χοντραίνει» συνεχώς, καθώς ο υπόγειος “Ψυχρός Πόλεμος” ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, σε όλα τα επίπεδα, εμπλέκει σοβαρά και την περιοχή των Βαλκανίων, καθιστώντας την πεδίο διεκδικήσεων και αντιπαραθέσεων.balkan_map-781283
Στα πλαίσια αυτά ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρίστοφερ Μέρφι (Christopher Murphy) δήλωσε, ότι η Ρωσία προσφέρει στο Μαυροβούνιο (Montenegro) αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφός του. Όμως, η πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου «αρνείται πεισματικά μια τέτοια προσφορά, που θα σταματήσει την ένταξή του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».
«Το Μαυροβούνιο εξακολουθεί να απορρίπτει «ρωσικές επενδύσεις» αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποφασίζοντας, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και τοποθετήσει τον εαυτό του σε μια θέση, που μακροπρόθεσμα θα είναι επιζήμια», δήλωσε ο Murphy σε συζήτηση, σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία διοργανώθηκε από το ίδρυμα “Τζώρτζ Μάρσαλ”, αναφέρει η εφημερίδα της Ποντγκόριτσα «Pobjeda».
Ο γερουσιαστής Murphy, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ για την Ευρώπη, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο, δηλώνοντας ότι «το Μαυροβούνιο έχει πολλή δουλειά ακόμη για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, ότι η δημιουργία ενός κράτους δικαίου, η αύξηση της δημόσιας υποστήριξης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και άλλα «εμπόδια» για την ένταξη πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι τα μέσα του 2015.

Ο λαός του Μαυροβουνίου αντιτίθεται σθεναρά στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ

Το Μαυροβούνιο είναι υποψήφιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και η υποψηφιότητά του θα αξιολογηθεί μέχρι το τέλος του 2015. Πάντως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου της χώρας, ο λαός του Μαυροβουνίου αντιτίθεται σθεναρά στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ βλέπει με θετικότερο μάτι την ένταξη στην Ε.Ε..
Η άρνηση της πλειονότητας των Μαυροβούνιων να ενταχθεί η χώρα τους στο ΝΑΤΟ, έχει να κάνει με την δομή και την λειτουργία του ΝΑΤΟ, αλλά και την επεκτατική πολιτική του Συμφώνου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κατά τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχείς στρατιωτικές παρεμβάσεις σε όλον τον κόσμο. Επίσης οι Μαυροβούνιοι δεν επιθυμούν να γίνουν, ως μέλος του ΝΑΤΟ, στόχος του ισλαμικού κράτους. Βέβαια, το κατά πόσο θα εισακουστούν οι πολίτες από την πολιτική τους ηγεσία, είναι άγνωστο και αβέβαιο.
Όσο για την Ρωσία, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση, ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης ισχυρής ναυτικής βάσης στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις της με την Κύπρο και στην προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, πραγματοποιώντας ανοίγματα φιλίας και οικονομικής συνεργασίας.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια, λόγω του νέου “Ψυχρού Πολέμου”, θα είναι ρευστή και αβέβαιη

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έφυγαν από την «μέγγενη» του ΔΝΤ, με διάφορα μέτρα, όπως π.χ. με την δημιουργία πλεονάσματος, παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν αποκλείεται να ξαναεισέρθουν με μεθοδεύσεις στον μηχανισμό του ΔΝΤ, εάν αυτό κριθεί «αναγκαίο». Τα Βαλκάνια, όμως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, ανήκουν σε μια περιοχή με τεράστια, διεθνή γεωπολιτική, ενεργειακή και στρατιωτική σημασία. Για αυτό και έως ότου καταλαγιάσει η έντονη διαμάχη των δύο υπερδυνάμεων, η κατάσταση στα Βαλκάνια σε όλα τα επίπεδα θα είναι κάτι παραπάνω από ρευστή και αβέβαιη.
Εξάλλου, η Σερβία και η Βουλγαρία, από την άλλη πλευρά, είναι και αυτές θύματα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, όπως τονίζει η σερβική εφημερίδα “vesti-online.com”.
«Η Αμερική και οι σύμμαχοί της έχουν επιστρέψει στην στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη, στα πλαίσια των προσπαθειών τους για την αποδυνάμωση της Ρωσίας, μέσω της αναστολής του αγωγού φυσικού αερίου “South Stream”», αναφέρει η σερβική εφημερίδα.
Σύμφωνα με έγκυρους αμερικανούς αναλυτές, αυτό αποτελεί πραγματικότητα , ενώ η Ε.Ε. θεωρεί, ότι το Ρωσο-τουρκικό σχέδιο του “Turk-Stream” είναι απραγματοποίητο. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου, ενώ το ΝΑΤΟ αναζητά με στρατιωτικό και πολιτικό τρόπο, να αποκλείσει και να εκδιώξει τελείως την Ρωσία από τα Βαλκάνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ