(c)ellinikignomi

Ειδάλλως, απειλούν να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους στην ζώνη Σένγκεν της ΕΕ έως και για δύο χρόνια και να μας βγάλουν εκτός Ζώνης Σένγκεν!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι έχει δώσει στην Ελλάδα προθεσμία μέχρι τις 26 Απριλίου 2016 για να διευκρινίσει, πώς σκοπεύει να επιβεβαιώσει εκ νέου τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να αποβληθεί από την Ζώνη Σένγκεν!
Κατά τα δημοσιεύματα αυτά, η ΕΕ θέλει τα σχέδια αυτά να είναι έτοιμα, έτσι ώστε η Ελλάδα να διευθετήσει, από τα μέσα Μαΐου, μια σειρά από ελλείψεις, που επισημάνθηκαν τον Ιανουάριο κατά την εγγραφή των χιλιάδων μεταναστών, που έφθαναν από την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, επέκρινε σήμερα το ήδη υπάρχον σχέδιο δράσης, που υπέβαλε η Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα για την μη παροχή «λεπτομερών χρονοδιαγραμμάτων» για τον καθορισμό των προβλημάτων.
Οι Ευρωπαίοι εμμένουν, στο ότι η Αθήνα πρέπει να αναφέρει με σαφήνεια, ποιοί ακριβώς υπάλληλοι θα εμπλέκονται στην εφαρμογή του σχεδίου και να δείξει, επίσης, ότι θα χρησιμοποιήσει σωστά τα χρήματα της ΕΕ, που προορίζονται για τους διακινούμενους μετανάστες .

Εάν η Ελλάδα δεν «επιδιορθώσει» τα προβλήματα, από τις 12 Μαΐου οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους στην ζώνη Σένγκεν της ΕΕ έως και για δύο χρόνια!

«Η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να παρέχει πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις έως τις 26 Απριλίου, ενώ προσφέρει την συνεχή υποστήριξή της προς την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕ, η οποία αναγνωρίζει, επίσης, ότι η Αθήνα είχε σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην εφαρμογή των υπολοίπων στοιχείων του σχεδίου δράσης.
Εάν η Ελλάδα δεν «επιδιορθώσει» τα προβλήματα, από τις 12 Μαΐου οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους στην ζώνη Σένγκεν της ΕΕ έως και για δύο χρόνια, αντί του κανονικού διαστήματος των έξι μηνών, τονίζουν οι Ευρωπαίοι στην ανακοίνωσή τους.
Ένα τέτοιο σενάριο περιγράφεται, σύμφωνα με το άρθρο 26 του κώδικα συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν και θα είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στο Σύμφωνο, καταλήγει η ανακοίνωση.
Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, η Γερμανία, μαζί και με άλλα κράτη-μέλη, που εισήγαγαν ελέγχους στα σύνορα, στα τέλη του περασμένου έτους για να επιβραδύνουν την εισροή μεταναστών, μπορούν να επεκτείνουν τα μέτρα μέχρι τον Μάϊο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Συνθήκης Σένγκεν.simaia1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ