Σημαντικό μνημείο αλλά και ιστορικό θησαυρό για τον μαρτυρικό Ποντιακό Ελληνισμό αποτελεί η περιοχή του Τεκκέκιοϊ της Σαμψούντας, της ιστορικής Αμισού, του Πόντου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, οι Τοπικές και Περιφερειακές τουρκικές Αρχές της Σαμψούντας αποφάσισαν πρόσφατα να ανακαινίσουν τρεις ερημωμένες ιστορικές Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή του Τεκκέκιοϊ και σε άλλες τοποθεσίες για να τις αξιοποιήσουν ως ιστορικά μνημεία, κυρίως για τουριστικούς λόγους. Επίσης θα προβούν στην ανακαίνιση και συντήρηση παραδοσιακών οικιών, όπου πριν την Μικρασιατική καταστροφή έμεναν Έλληνες αλλά και θα προστατεύσουν τις σπηλιές, που κάποτε αποτελούσαν καταφύγια ή χώρους προσευχής μοναχών και ασκητών.altinkaya_kilisesi_1

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα αυτά, θα ανακαινιστούν οι ναοί Altınkaya Kilisesi (εκκλησία του Χρυσού Βράχου), Antyeri Kilisesi, (εκκλησία του μέρους του Όρκου) και Ak Kilise (Άσπρη εκκλησία).
Μάλιστα, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε ένα ιστορικό Ελληνορθόδοξο αγίασμα και ακόμα τριάντα πηγές, που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες Πόντιοι, όταν ζούσαν εκεί και πριν να ξεριζωθούν.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Aksam”, ο διευθυντής του πολιτιστικού τμήματος της δημαρχίας του Τεκκέκιοϊ κ. Σερέφ Αϊντίν είπε, ότι συνεχώς ανακαλύπτονται καινούρια πολιτιστικά στοιχεία από παλιότερες εποχές στις σπηλιές-καταφύγια των Ποντίων.
Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονταν στο όρος Ταντς Κατζί, όπου μάλιστα βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα από την προ Χριστού εποχή.
Η περιοχή ήταν μια από τις πιο μαρτυρικές περιοχές του Πόντου. Τον Ιανουάριο του 1917 και μέσα σε λίγα 24ωρα, στην περιοχή της Σαμψούντας πυρπολήθηκαν και κάηκαν ολοσχερώς 14 χωριά, και άλλα 26 χωριά έπαθαν μεγάλες καταστροφές, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν από τους Τούρκους. Το ίδιο έγινε τότε και με 16 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες καθώς και άλλα τόσα ελληνικά σχολεία της περιοχής.
(πηγή: Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ