Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Η Ελλάδα στρέφεται προς την Κίνα και την Ρωσία για βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη» , αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό “The Economist”.
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του, αρχίζουν να νιώθουν την πίεση. Οι δύο μήνες επιθέσεων από την πρώτη αριστερή Κυβέρνηση της Ελλάδας, έχουν αποτύχει να παράγουν τα αποτελέσματα, που ήθελε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Αυτά περιλαμβάνουν την διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 172 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, που θα επιτρέψει στην Αθήνα και όχι στους πιστωτές της, να αποφασίζει για τις μελλοντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» σημειώνει το βρετανικό οικονομικό περιοδικό.evro

“Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη περιμένουν ακόμη την Αθήνα να καταλήξει στις λεπτομέρειες, όπως τους υποσχέθηκε πριν από δύο εβδομάδες”

«Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη περιμένουν ακόμη την Αθήνα να καταλήξει στις λεπτομέρειες, όπως υποσχέθηκε πριν από δύο εβδομάδες, για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, που επιδεινώνονται συνεχώς. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί στους Έλληνες ψηφοφόρους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαγορεύσει στην μισητή τρόϊκα να έρθει στην Αθήνα. Για να προστατεύσει αυτή την πολιτική αφήγηση, μια ομάδα μεσαίων αξιωματούχων από τους τρεις θεσμούς βρίσκεται σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο των Αθηνών, συγκεντρώνοντας πληροφορίες με την ανταλλαγή e-mail με τους ομολόγους τους στο Υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο το Υπουργείο βρίσκεται εκτός ορίων. Αυτό το σύστημα λειτουργεί αρκετά καλά, υποστηρίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Δημήτρης Μάρδας. Οι επισκέπτες διαφωνούν, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις και τις ανακριβείς απαντήσεις, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν τους επιτρεπόταν να συναντήσουν τους Έλληνες ομολόγους τους κατ’ ιδίαν» συνεχίζει το δημοσίευμα του “Economist!.

“Ενώ δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, οι Έλληνες αξιωματούχοι ισχυρίζονται, ότι όλα πάνε καλά και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί από την επόμενη εβδομάδα”

«Στο μεταξύ, ενώ συμβαίνουν αυτά στην Αθήνα, μια τριμελής ελληνική ομάδα υψηλόβαθμων οικονομολόγων στις Βρυξέλλες, κάνει την πραγματική διαπραγμάτευση με την τρόϊκα. Δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν κριτική στις προβλέψεις για τα έσοδα, για παράδειγμα, ως υπερβολικά αισιόδοξες. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στην Αθήνα ισχυρίζονται, ότι όλα πάνε καλά και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί από την επόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ αργότερα αυτόν τον μήνα.
H Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ρευστό. Πιέστηκε τον περασμένο μήνα για να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άλλα 450 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Οι ξένοι επενδυτές πρέπει να λάβουν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν ένα ομόλογο 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ λήξει στις 14 Απριλίου. Εάν γίνουν και οι δύο αποπληρωμές, πιθανότατα δεν θα μείνουν αρκετά χρήματα στα ταμεία της Κυβέρνησης για την πληρωμή συντάξεων και μισθών τον Απρίλιο, σύμφωνα με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού.

“Ο κ. Τσίπρας κυνηγάει να βρει ενδεχόμενες νέες πηγές οικονομικής στήριξης στην Κίνα και την Ρωσία”

«Ο κ. Τσίπρας κυνηγάει να βρει ενδεχόμενες νέες πηγές οικονομικής στήριξης. Μία είναι η Κίνα, η οποία επένδυσε περίπου100 εκατομμύρια ευρώ σε δύο πρόσφατες δημοπρασίες εντόκων ομολόγων, ως ένδειξη καλής θέλησης. Η χειρονομία αυτή ακολούθησε την απόφαση της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ να αναβιώσει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, που προτίθεται να αγοράσει η κινεζική “Cosco”. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επέστρεψε από μια επίσκεψη στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα, με την υπόσχεση για περισσότερες αγορές ελληνικών εντόκων από τους κινεζικούς κρατικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Άλλη μια επιλογή είναι η Ρωσία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισπεύσει την επίσκεψή του στην Μόσχα για την επόμενη εβδομάδα, αντί για τον Μάϊο, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο “Tass”, δήλωσε, πως η Ελλάδα είναι αντίθετη με τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες πλήττουν σοβαρά τους Έλληνες εξαγωγείς φρούτων.

“Οι Έλληνες μπορεί να εξετάσουν την Ρωσία ως μια επιλογή, αλλά είναι κάτι, στο οποίο δεν μπορούν να στραφούν, χωρίς ταυτόχρονα να αποξενωθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τους”

Προσέθεσε, πως η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει στο project της Ρωσίας για την δημιουργία ενός δεύτερου αγωγού αερίου κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την Τουρκία. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρώφ είπε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά τον Φεβρουάριο, ότι θα εξεταζόταν ένα ελληνικό αίτημα για δάνειο.
Όμως, εάν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε μια συμφωνία στην Μόσχα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πιέσουν όλο και πιο σκληρά την χώρα για να προστατέψουν την επιρροή τους. Θα ήταν πιο πιθανό να κρατήσουν τα πακέτα διάσωσης μακριά από αυτόν. Οι Έλληνες μπορεί να εξετάσουν την Ρωσία ως μια επιλογή, αλλά είναι κάτι, στο οποίο δεν μπορούν να στραφούν, χωρίς ταυτόχρονα να αποξενωθούν από τις χώρες, τις οποίες τελικά θα πρέπει να εξευμενίσουν, δηλαδή τους εταίρους τους στην ευρωζώνη», καταλήγει το δημοσίευμα του περιοδικού “The Economist”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ