-“Αρκετοί παρατηρητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νέα Κυβέρνηση θα αντέξει περισσότερο από την προηγούμενη”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Η επανάληψη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται να είναι πιο ευάλωτη από την πρώτη φορά”, αναφέρει σε νέο άρθρο του το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό “The Economist”. Σε δημοσίευμά του υποστηρίζει, ότι το σχήμα συγκυβέρνησης των δύο αυτών κομμάτων είναι πιό αδύναμο, καθώς καταλαμβάνει μόλις 155 έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ την προηγούμενη φορά είχε 162 βουλευτές. Οι δανειστές, συνεχίζει το άρθρο, περίμεναν -ή προσδοκούσαν- ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σχημάτιζε έναν ευρύτερο συνασπισμό με την συνδρομή του κεντροαριστερού κόμματος ΠΑΣΟΚ και του κεντροδεξιού κόμματος “Το Ποτάμι”, που έχουν 17 και 10 έδρες αντίστοιχα.The-Economist
Μια τέτοια συγκυβέρνηση θα μπορούσε να εγγυηθεί την σταθερότητα, που απαιτείται για την εφαρμογή και ολοκλήρωση των σκληρών μεταρρυθμίσεων, που ο κ. Τσίπρας διστακτικά δεσμεύτηκε να φέρει σε πέρας τον περασμένο Ιούλιο, με αντάλλαγμα βοήθεια ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Οι λόγοι της μεγάλης αποχής ήταν η κούραση των Ελλήνων από τις συνεχείς εκλογές, το γεγονός, ότι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν προδομένοι, αλλά και η απουσία διλήμματος, αφού όλα τα συστημικά κόμματα στήριζαν την Συμφωνία”

Προς απογοήτευση των πιστωτών της χώρας, συνεχίζει το άρθρο, αυτός ο ευρύτερος συνασπισμός, με την συμμετοχή και των δϋο άλλων κομμάτων, μάλλον δεν πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά κι’ αυτό, γιατί κανένα εκ των δύο κομμάτων, δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”.
Μολονότι οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου φαίνονταν να είναι επανάληψη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, υπήρχε, εντούτοις, μια αξιοσημείωτη διαφορά: Το ότι πήγε να ψηφίσει μόνον ο ένας στους δύο, αφού η αποχή έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 45%. Δηλαδή μόλις το 55% έφτασε μέχρι την κάλπη, έναντι 63% της προηγούμενης φοράς.
Οι λόγοι της μεγάλης αποχής ήταν η κούραση των Ελλήνων από τις συνεχείς εκλογές, το γεγονός, ότι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν προδομένοι, αλλά και η απουσία διλήμματος, αφού όλα τα συστημικά κόμματα στήριζαν την Συμφωνία, αναφέρει το περιοδικό “The Economist” στο άρθρο του.

“Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός απ’
ό,τι περίμεναν πολλοί Έλληνες, αλλά και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων”

Συγκεκριμένα, κατά το άρθρο αυτό, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν προδομένοι από την μεταστροφή του Τσίπρα, που αθέτησε την υπόσχεσή του να πάει κόντρα στην λιτότητα.
Οι ψηφοφόροι αυτοί, αντί να στηρίξουν ένα άλλο κόμμα, αποφάσισαν να απέχουν.
Ακόμη ένας λόγος είναι, ότι οι Έλληνες έχουν κουραστεί με τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πέμπτες σε έξι χρόνια και οι τρίτες μέσα στο 2015, αν υπολογιστεί και το δημοψήφισμα.
Τελικά, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός απ’
ό,τι περίμεναν πολλοί Έλληνες, αλλά και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, διαπιστώνει το “Economist”, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, που του χάρισε την νίκη με 7,5 μονάδες διαφορά από την ΝΔ.
Το νεοναζιστικό κόμμα της “Χρυσής Αυγής” αύξησε το ποσοστό του από 6,2% σε 6,9% για να μείνει έτσι στην τρίτη θέση, χάνοντας τους λιγότερους ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα.

“Αρκετοί παρατηρητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νέα Κυβέρνηση θα αντέξει περισσότερο από την προηγούμενη”

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποθεώθηκε από υποστηρικτές του, που ανέμιζαν σημαίες όταν έφτασε στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην επινίκια ομιλία του υποστήριξε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την εντολή τετραετίας. Πολλοί, όμως, δεν πείθονται.
Αυτοι είναι οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτάχθηκαν στο νέο πακέτο στήριξης, ρίχνοντας την Κυβέρνηση και σχηματίζοντας την “Λαϊκή Ενότητα”, που δεν μπήκε στην Βουλή, αλλά και αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν με τους αυταρχικούς τρόπους του Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί παρατηρητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νέα Κυβέρνηση θα αντέξει περισσότερο από την προηγούμενη, εκτιμά ο αρθρογράφος του βρετανικού περιοδικού “The Economist”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ