«Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε την ύπαρξη του αρχείου και εκτίμησε, ότι οι πληροφορίες, που περιέχει, θα συμβάλλουν στην ταχύτερη και πιο ευκρινή έρευνα».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “The Guardian” , στην κατοχή των γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών βρίσκεται ένα αρχείο, που περιέχει τις πραγματικές ταυτότητες περίπου 22.000 τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Από την πρώτη επεξεργασία του αρχείου αυτού, μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, εντοπίστηκαν 16 Βρετανοί πολίτες, 4 Αμερικανοί και 6 Καναδοί, αρκετοί Γάλλοι και Γερμανοί, που έχουν ενταχθεί στις τάξεις των ακραίων ισλαμιστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, όλοι οι Βρετανοί, που έχουν εντοπιστεί, είναι είτε νεκροί, είτε αγνοούνται.

Τα ερωτηματολόγια, που περιέχει το αρχείο, συμπληρώθηκαν κατά το τέλος του 2013, όταν η ροή δυτικών προς τις τάξεις των τζιχαντιστών ήταν εξαιρετικά αυξημένη και είναι γραμμένα στα αραβικά, σφραγισμένα με την σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους

Το αρχείο περιλαμβάνει στην ουσία ερωτηματολόγια, στα οποία καλούνταν να απαντήσουν, όσοι περνούσαν τα σύνορα της Συρίας. Οι ερωτήσεις αφορούν στο όνομα, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, την πατρίδα, τον τηλεφωνικό αριθμό, την μόρφωση και την ομάδα αίματος του υποψήφιου, τότε, τζιχαντιστή. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, περιλαμβάνονταν και ερωτήσεις, όπως αν ο υποψήφιος είχε εμπειρία από την τζιχάντ, ή αν είναι προετοιμασμένος να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας.the-guardian-logo1
Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του αρχείου και εκτίμησε, ότι οι πληροφορίες, που περιέχει, θα συμβάλλουν στην «ταχύτερη και πιο ευκρινή έρευνα». Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, πάντως, δεν ανακοίνωσαν, πώς περιήλθε στην κατοχή τους το αρχείο αυτό.
Υπολογίζεται, πως τα ερωτηματολόγια, που περιέχει το αρχείο, συμπληρώθηκαν κατά το τέλος του 2013, όταν η ροή δυτικών προς τις τάξεις των τζιχαντιστών ήταν εξαιρετικά αυξημένη. Είναι γραμμένα στα αραβικά και σφραγισμένα με την σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους.