-«Η ήττα του Σοβιετικού γίγαντα, του κατέδειξε τις οικονομικές αδυναμίες, ενώ τα διδάγματα, που αποκόμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνονται από τον τρόπο, με τον οποίο ανταποκρίνεται στις οικονομικές συνθήκες, που αντιμετωπίζει η χώρα».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Washington Times», ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν αποδεικνύεται στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ότι είναι «ο Πλοίαρχος του μεγάλου παιχνιδιού». Αυτό υποστηρίζει ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Todd Wood , που επισημαίνει, ότι σε αυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι οικονομικές επιπτώσεις από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και η κρίση του 1990.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αρθρογράφο, «η ήττα του Σοβιετικού γίγαντα, του κατέδειξε τις οικονομικές αδυναμίες και τα διδάγματα, που αποκόμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνονται από τον τρόπο, με τον οποίο ανταποκρίνεται στις οικονομικές συνθήκες, που αντιμετωπίζει η χώρα».300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge
«Πρώτα απ ‘ όλα», λέει ο Wood, «η Μόσχα έχει πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους και το βαστά σε χαμηλά επίπεδα, αφού δεν υπερβαίνει το 20% του ΑΕΠ. Το Χρέος των δυτικών δυνάμεων είναι σημαντικά υψηλότερο».
«Η οικονομική ανευθυνότητα της Δύσης είναι εκπληκτική», δηλώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας «The Washington Times», που επισημαίνει, ότι το επίπεδο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, αντίθετα, αυξάνεται. Αυτό της επέτρεψε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδεικνύει την κατάρτισή του σε οικονομικά θέματα. Επέτυχε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αποκλειστικά από τις διαπραγματεύσεις, αλλά και την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου παραγωγής»

«Ακόμη και κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, η Μόσχα προσπαθεί να μην μειώσει το επίπεδο των αποθεμάτων», γράφει ο δημοσιογράφος, που, ωστόσο, σημειώνει, ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τους φυσικούς πόρους, οι οποίοι, κατά την γνώμη του, είναι η αιτία «της τρίτης οικονομικής κατάρρευσης».
Αλλά, εδώ ο Πούτιν, σύμφωνα πάντα με τον Τοντ Γούντ, «αποδεικνύει την κατάρτισή του σε οικονομικά θέματα, ενώ πέτυχε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αποκλειστικά από τις διαπραγματεύσεις, αλλά και την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου παραγωγής». Η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να διακινδυνεύσει την απώλεια των ξένων αγοραστών, επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου.
Ο Todd Wood υπενθυμίζει, ότι οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν σε επίπεδο άνω των 30 δολαρίων το βαρέλι και είναι πολύ υψηλότερες από τα 15 δολάρια, που είχαν προβλεφθεί από τους αναλυτές. «Είναι απαραίτητο να περιμένουμε νέες φήμες» σχετικά με την μείωση της παραγωγής και νέες «συμφωνίες» του ΟΠΕΚ για την σταθεροποίηση της αγοράς, μέχρι να πάρουν, όμως, την απόφαση, η αγορά δεν θα μειωθεί και δεν θα αυξηθούν οι τιμές παραπάνω, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ