Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Βούλγαρη, έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Καταρχήν, θέλω να ευχαριστήσω όλες εκείνες τις Ομογενειακές Οργανώσεις που κινητοποιήθηκαν για να προσφέρουν την έμπρακτη βοήθειά τους, στους πυροπαθείς της Αττικής.

Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω και όλους εκείνους τους εκπροσώπους του Ελληνισμού, που ευαισθητοποίησαν κυβερνήσεις, τοπικές αυτοδιοικήσεις και φορείς των χωρών που ζουν, ανεξάρτητα αν σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε και άμεση αντίδραση βοήθειας από τις ξένες κυβερνήσεις.

Για μια ακόμη φορά, έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην Πατρίδα και στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες τους, για την οποία ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός έχουν εκφράσει ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη.

Και κάτι ακόμα που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο.

Η πολιτική τυμβωρυχία επάνω σε ανθρώπινα σώματα που έγιναν στάχτη, πρέπει να σταματήσει. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με το δικό τους παρελθόν στη διαχείριση πολύνεκρων κρίσεων, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά όταν αναφέρονται στα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου.

Επιπλέον, όταν η παρέα που διοικεί τη σημερινή ΝΔ, στον κωδικό της πύρινης τραγωδίας της Αττικής και των αποτελεσμάτων της, δίνει το όνομα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τότε είναι σαφές ότι ηθελημένα δίνει και το όνομα «Κώστας Καραμανλής» στον κωδικό της πύρινης λαίλαπας του 2007, που έκαιγε την Ελλάδα επί 7 ημέρες, που είχε 64 νεκρούς, που «σάρωσε» 124 χωριά, έκαψε 1200 σπίτια, κατέστρεψε κοπάδια κτηνοτρόφων, έκανε στάχτη δάση και καρποφόρα δέντρα και διέλυσε αστικές και γεωργικές υποδομές.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη ή τη συγνώμη για την οποία γίνεται πολύς λόγος:

Επί της ουσίας και τα δύο είναι αλληλένδετα. Όπως και τα δύο εκφράζονται και μέσα από τα όσα έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιηθούν, έστω και αν συγκρουστεί με τα συμφέροντα εκείνων που δημιούργησαν τις ελλειμματικές υποδομές ή τις άναρχες δομήσεις. Αυτά, δεν πρέπει να τα εξαιρέσουμε. Απεναντίας παίζουν εμφατικό ρόλο στην έρευνα και στο δια ταύτα των αιτιών της τραγωδίας που ζήσαμε, ώστε να καταμεριστούν και οι αντίστοιχες ευθύνες.

Η πολιτική ευθύνη και η συγνώμη θα είναι η υπογραφή κάτω από τις πράξεις που έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιήσει αυτή η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, όταν καταλαγιάσει (όχι να ξεχαστεί) αυτή η δραματική ιστορία, θα πρέπει η δημοσιογραφική οικογένεια να δει και τα του οίκου της. Δηλαδή να σταθμίσει εάν κάποιοι δημοσιογράφοι ή κάποια ΜΜΕ διαχειρίστηκαν την όλη υπόθεση όπως έπρεπε.

Δεν τους βάζω όλους στον ίδιο παρονομαστή. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι άλλοι ήταν το φωτεινό παράδειγμα στη δημοσιογραφική τους λειτουργία, και άλλοι το σκοτεινό.

Και σε ό,τι αφορά εμένα, με τη δημοσιογραφική ιδιότητα που έχω σε αναστολή, ζητώ συγνώμη, (να δω πόσοι άλλοι θα πράξουν το ίδιο), γιατί στα δημοσιογραφικά μου χρόνια δεν συγκρούστηκα με τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά συμφέροντα όπως πιθανώς θα έπρεπε. Επαναλαμβάνοντας ότι αυτά τα συμφέροντα μεμονωμένων πολιτών, οικιστικών φορέων, αυτοδιοικητικών, πολιτευτών, βουλευτών και κομμάτων που είχαν για δεκαετίες την ευθύνη της χώρας, δημιούργησαν μία άναρχη βάση, η οποία δεν μπορεί να μην προσμετρηθεί στον καταλογισμό ευθυνών για τραγικά γεγονότα όπως αυτό της προπερασμένης Δευτέρας».

Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ