– Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι δείχνουν να υποχωρούν από πολλές απαιτήσεις τους στον ΦΠΑ, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στα εργασιακά και στο φορολογικό.

Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Νέες ελληνικές προτάσεις, στις οποίες, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, συμφωνούν μετά από αξιολόγησή τους και οι Ευρωπαίοι δανειστές (Μέρκελ-Γιούνκερ), κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση.
«Αγκάθι», πάντως, παραμένει η επιμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει, ότι δεν μπορεί να δεχτεί κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις.Fahnen_Europaparlament
Η ελληνική πλευρά, επιμένει να υπάρξει σημαντική και δεσμευτική αναφορά για το ελληνικό Δημόσιο Χρέος, πιο δεσμευτική από αυτή, που είχε πάρει το 2012 η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Οι δανειστές δέχθηκαν τα περισσότερα ισοδύναμα, που αφορούν τα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, ενώ δέχονται και τις ελληνικές προβλέψεις για τα έσοδα από την ρύθμιση των 100 δόσεων

Όπως προβλέπουν οι ολοκληρωμένες νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δανειστές δέχθηκαν τα περισσότερα ισοδύναμα, που αφορούν τα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις και δέχονται τις ελληνικές προβλέψεις για τα έσοδα από την ρύθμιση των 100 δόσεων, δηλαδή 300 εκατομμύρια εφέτος και άλλα τόσα για το 2016. Έσοδα με τα οποία καλύπτεται το κενό, που μας χώριζε τις τελευταίες ημέρες από τις θέσεις των δανειστών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνον εάν κριθεί απολύτως απαραίτητο, θα υπάρξει και σχετική υπόμνηση για τα έκτακτα μέτρα του 2016, ενώ σημαντική εξέλιξη θεωρείται, πως δεν θα εγγραφούν τα έσοδα από την πάταξη λαθρεμπορίου και την φοροδιαφυγή.

Οι δανειστές έκαναν πίσω και στις περισσότερες αυξήσεις του ΦΠΑ

Σχετικά με τον αυξημένο ΦΠΑ των νησιών, οι δανειστές φαίνεται, πως κάνουν πίσω και παραιτούνται από κάποιες από τις απαιτήσεις τους και οι όποιες αλλαγές, θα αφορούν μόνον τα μεγάλα εμπορικά νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, κλπ.), τα οποία έχουν μέσον όρο εισοδήματος, πάνω από τον μέσο όρο του ελληνικού εισοδήματος.
Σε ότι αφορά το μεγάλο θέμα του ΦΠΑ των αγροτών, οι εξαιρέσεις παραμένουν, ενώ, αναφορικά με τον ΦΠΑ της εστίασης, υπάρχουν μεγάλες πιέσεις και από τις δύο πλευρές και ο φάκελος παραμένει ακόμα ανοιχτός.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, σχετικά με τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα, οι δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δέχθηκαν τον μεσαίο συντελεστή και έτσι, μάλλον δεν θα δούμε τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ να εκτοξεύεται στο 23%.

Απίθανη η μείωση μισθών, συντάξεων και επικουρικών συντάξεων – Έκτακτη εισφορά και επίδομα αλληλεγγύης μόνον για επιχειρήσεις και φορολογουμένους με υψηλά κέρδη και εισοδήματα

Οι δανειστές δέχθηκαν τις ελληνικές θέσεις, (εκτός και αν υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από το ΔΝΤ, που για την παραμονή του επιμένει η Γερμανίδα Καγκελάριος) και στα Εργασιακά, (Συλλογικές Συμβάσεις κλπ.), όπως
δέχθηκαν επίσης και αναβολή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για κάποια επαγγέλματα και προϊόντα, όπως π.χ. τα φαρμακεία.
Σαν εξέλιξη, αυτή την στιγμή φαίνεται, επίσης, απίθανη η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μισθούς και τις κύριες συντάξεις.
Σε ότι αφορά την φορολογία, οι φόροι θα αυξηθούν με έκτακτη εισφορά, που θα επιβληθεί στις επιχειρήσεις, που δηλώνουν κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, ενώ για τα ετήσια εισοδήματα, πάνω από 30.000 ευρώ θα υπάρχει το επίδομα αλληλεγγύης, όπως ήταν και παλαιότερα, ενώ τα υπόλοιπα φορολογικά θα παραμείνουν σταθερά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ