(c)elliniki-gnomi.eu

-Η Κυβέρνηση μελετά την μείωσή του λόγω χαμηλότερων αντικειμενικών αξιών και την είσπραξή του σε 6-8 μηνιαίες δόσεις.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όσο περνούν οι ημέρες και σκληραίνει η διαπραγμάτευση της ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας, τόσο απομακρύνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθεί η προγραμματική εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Οι δανειστές, στο σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, απαντούν με την μόνιμη ρήση: «Αν θέλετε να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, βρείτε ισοδύναμα». Πώς, όμως, θα βρεθούν ισοδύναμα 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ;ypourgeio Oikonomikon
Σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων έστω και έμμεσα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταστρώσει εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό προβλέπει την άμεση αλλαγή (στην πραγματικότητα μείωση) των αντικειμενικών αξιών και την εφαρμογή των νέων τιμών τους για τον υπολογισμό του εφετινού ΕΝΦΙΑ. Κανονικά, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά την 1η του έτους. Και την 1/1/2015 ίσχυαν οι αυξημένες αξίες των ακινήτων, που σημαίνει, ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία μεταβολή στον υπολογισμό του φόρου.

Μείωση του ΈΝΦΙΑ για το 2015, μέσω μειωμένων αντικειμενικών αξιών, προωθεί τώρα η Κυβέρνηση

Τις τελευταίες εβδομάδες, πραγματοποιείται μπαράζ συσκέψεων, προκειμένου να καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν δύο ημέρες. Ο στόχος είναι, οι νέες –μειωμένες κατά τουλάχιστον 30%- αντικειμενικές αξίες να χρησιμοποιηθούν για τον ΕΝΦΙΑ, που σημαίνει ότι:
1. Θα μειωθεί ο φόρος ανά ακίνητο για εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, τα οποία θα αλλάξουν κλιμάκιο, άρα θα πληρώνουν και λιγότερο φόρο ανά τετραγωνικό.
2. Θα μειωθεί το ύψος του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, που επιβάλλεται με βάση το άθροισμα της ακίνητης περιουσίας.
Το συγκεκριμένο σχέδιο –το οποίο θα πρέπει να περάσει από το μικροσκόπιο των δανειστών, προκειμένου να υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος- σημαίνει βέβαια καθυστέρηση στην έναρξη είσπραξης του ΕΝΦΙΑ. Με βάση το πιο αισιόδοξο χρονικά σενάριο, οι αξίες θα είναι έτοιμες μέσα στον Ιούνιο, οπότε οι Υπηρεσίες θα μπορέσουν να υπολογίσουν τον φόρο μέσα στον Ιούλιο. Έτσι, και εφέτος, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στην καλύτερη περίπτωση σε έξι μηνιαίες δόσεις (εκτός και αν υπάρξει και εφέτος παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε οι δόσεις θα αυξηθούν σε 8).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ