-Φόβους, ότι θα ανατραπεί η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία και η σημερινή οικονομοπολιτική σταθερότητα της χώρας, εκφράζουν κύκλοι της ΕΕ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της χθεσινής Κυριακής, στην Πολωνία, φαίνεται ότι εξασφάλισε το δεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) .
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το PiS κερδίζει το 39,1% των ψήφων, ποσοστό, που του δίνει τις 242 από τις 460 έδρες στο Κοινοβούλιο και την δυνατότητα να κυβερνήσει μόνο του, χωρίς να χρειασθεί να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι Φιλελεύθεροι Κεντρώοι της «Πλατφόρμας Πολιτών» (PO) της απερχόμενης Πρωθυπουργού Εύα Κόπατς έλαβαν 23,4% των ψήφων και εκλέγουν 133 βουλευτές.poland13
Το αντισυστημικό κίνημα του ρόκερ Πάβελ Κούκιζ έρχεται τρίτο με 44 έδρες, το κόμμα «Nowoczesna» («Μοντέρνο») του νεοφιλελεύθερου Ρίσαρντ Πέτρου κερδίζει 22 έδρες και το αγροτικό κόμμα PSL, σύμμαχος των απερχόμενων φιλελευθέρων, 18.

Εκφράζονται φόβοι, ότι έρχεται το τέλος της ευρωπαϊκής πορείας και της οικονομοπολιτικής σταθερότητας της Πολωνίας

Η νίκη του PiS, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, πιστεύεται από κύκλους της ΕΕ, πως θα βάλει τέλος σε σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην Πολωνία και μπορεί να απομακρύνει την χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων από την ευρωπαϊκή της πορεία.
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο αρχηγός του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι υπογράμμισε, πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πολωνίας, μετά την πτώση του κομμουνισμού, που ένα κόμμα θα κυβερνήσει μόνο του αυτή την χώρα και είπε, πως θα «τείνει χείρα» στα κόμματα, που θα ήθελαν να συνεργασθούν με το PiS.
Όσο για την Αριστερά στην Πολωνία, η οποία εκπροσωπούνταν από δύο αντίπαλους σχηματισμούς, δεν εκλέγει βουλευτές για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, αφού δεν κατάφερε να υπερβεί το ελάχιστο εκλογικό όριο.