«Η αυξημένη οικονομική ευπάθεια των ροών κεφαλαίων, η μεταβλητότητα του τοπίου, η εξάπλωση του οικονομικού κινδύνου από την μία χώρα στην άλλη, από τις αναπτυσσόμενες προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αποτελούν μέγα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε επιτακτικά την δημιουργία ενός ισχυρότερου διεθνούς νομισματικού συστήματος, στο οποίο η ασφάλεια θα γίνεται αισθητή, όχι μόνον στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι τώρα λιγότερο προστατευμένες.
«Το διεθνές νομισματικό σύστημα θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες να συνεχίσουν να εμβαθύνουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.
«Η σημερινή οικονομία είναι πολυπολική, σύνθετη και διασυνδέεται σε όλον το πλανήτη. Πιστεύουμε, ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα θα πρέπει να γίνει ισχυρότερο ώστε να αισθάνονται ασφαλείς, όχι μόνον οι ανεπτυγμένες οικονομίες , αλλά και χώρες σαν την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Αυτές οι χώρες, με προεξάρχουσα την Κίνα μία εκ των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, που θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και την ασφάλεια, με εμβάθυνση στην οικονομική ενσωμάτωση», δήλωσε αναλυτικά η κα Λαγκάρντ, μιλώντας στο Φόρουμ Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

«Η αυξημένη οικονομική ευπάθεια των ροών κεφαλαίων, η μεταβλητότητα του τοπίου, η εξάπλωση του οικονομικού κινδύνου από την μία χώρα στην άλλη, από τις αναπτυσσόμενες προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αποτελούν μέγα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία»!

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε, ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, με φόντο την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008,και παρά το ότι, από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Ειδικότερα, η αυξημένη οικονομική ευπάθεια των ροών κεφαλαίων, η μεταβλητότητα του τοπίου, η εξάπλωση του οικονομικού κινδύνου από την μία χώρα στην άλλη, από τις αναπτυσσόμενες προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αποτελούν μέγα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικής ασφάλειας θα είναι αρκετά μεγάλο, ολοκληρωμένο και ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη», πρόσθεσε η ίδια και τόνισε, ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία για τα ζητήματα και τις προκλήσεις, που επηρεάζουν την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.euro-nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ