Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τους Ευρωπαίους καταναλωτές για τα προϊόντα, που εισάγονται από την Κίνα, καθώς εκπροσωπούν το 64% του συνόλου των επικίνδυνων προϊόντων από όλο τον κόσμο, που καταγράφηκαν από το σύστημα προειδοποίησης RAPEX το 2014.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε προειδοποίηση το 2014 για συνολικά 2.435 προϊόντα, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι παιχνίδια, με το 64% αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα.ee
Οι κίνδυνοι, που παρουσιάζουν αυτά τα προϊόντα, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι πολλαπλοί. Αναφορικά με τους κινδύνους αυτούς, που έχουν καταγραφεί, βάσει συγκεκριμένων περιστατικών, το 26% των περιπτώσεων αφορά τραυματισμούς, το 25% δηλητηρίαση από χημικές ουσίες, το 12% ασφυξία, το 11% ηλεκτροπληξία και το 9% πνιγμό.
Το RAPEX, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα μη φαγώσιμα προϊόντα από όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκε το 2003 και χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν οι προειδοποιήσεις που εκδίδει. Κάθε φορά η χώρα, απ’ όπου προέρχονται τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα, είναι η Κίνα.

«Πρέπει οι κινεζικές αρχές να κάνουν περισσότερα, σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο, ελπίζοντας σε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον»

«Εκπλήσσομαι από τον αριθμό των επικίνδυνων προϊόντων που προέρχονται από την Κίνα», σχολίασε η Βέρα Ζούροβα Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, αρμόδια για τα δικαιώματα των καταναλωτών.
«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται», κατήγγειλε η ίδια, επισημαίνοντας, ότι το 2014 ο αριθμός των επικίνδυνων, κατασκευασμένων στην Κίνα προϊόντων, για τα οποία εκδόθηκε προειδοποίηση από την Επιτροπή, ήταν ίσος με αυτόν του 2013.
«Διαθέτουμε ένα ειδικό σύστημα προειδοποίησης για τα προϊόντα, που είναι κατασκευασμένα στην Κίνα. Στόχος είναι να αποφύγουμε να εξαχθούν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα», πρόσθεσε η Ζούροβα. «Πρέπει οι κινεζικές αρχές να κάνουν περισσότερα, σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο, και ελπίζουμε σε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον», κατέληξε η κ.Ζούροβα..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ