-Λόγω της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυτής έφτασε πέρυσι σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όσο κι’ αν μας φαίνεται απίστευτο, το ΔΝΤ κρούει σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την άλλοτε οικονομικά άτρωτη Σαουδική Αραβία, το δημοσιονομικό έλλειμμα της οποίας έφτασε πέρυσι σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Bloomberg”, οι λόγοι για την ξαφνική αλλαγή και την κατάρρευση της οικονομικής ευρωστίας της χώρας αυτής εντοπίζονται στην συνεχιζόμενη κρίση, που υπάρχει στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, που πλήττει όλες τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Όταν η εξαγωγή πετρελαίου αποτελεί κάτι αντίστοιχο «μονοκαλλιέργειας» για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και η τιμή αυτού του προϊόντος πέφτει κατά 50%, ενόσω ταυτόχρονα ξοδεύονται τεράστια ποσά για τους βομβαρδισμούς της Υεμένης, για έργα υποδομής όπως το μετρό της πρωτεύουσας Ριάντ (22 δισεκατομμύρια δολάρια), για κοινωνικά έργα (130 δισεκατομμύρια δολάρια) και τα έξοδα των πρόσφατων ταξιδιών των κυβερνώντων παραμένουν αστρονομικά, η αναπλήρωση του κρατικού κορβανά δεν είναι πλέον εφικτή.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκαν σε μία πρόσφατη και εκτενή έκθεση του Ταμείου για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, που περιλαμβάνει 102 σελίδες, προσφέρουν ένα εκπληκτικό ανάγνωσμα.

Η Σαουδική Αραβία άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές των εργολάβων των τεράστιων έργων υποδομής, για να έχει αρκετή ρευστότητα

Διότι εκτιμάται, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας θα αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια, ενώ η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα παρόμοια του σημερινού μέχρι το τέλος της δεκαετίας.bloomberg1-1
Η κατάσταση πρέπει να έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία στην Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, καθότι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Bloomberg”, το κράτος καθυστερεί τις πληρωμές των εργολάβων των τεράστιων έργων υποδομής, για να έχει αρκετή ρευστότητα. Ταυτόχρονα, μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών δεν προσφέρονται ως μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης του κράτους. Γιατί περικοπές των δαπανών δύσκολα μπορούν να γίνουν σε μία χώρα, που έχει καταφέρει να διαφύγει τον κίνδυνο αναταραχών παρομοίων της «αραβικής άνοιξης», μέσω μίας λίαν γενναιόδωρης χρηματοδότησης κοινωνικά ωφέλιμων έργων.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, και πολλές άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Αλλά η Σαουδική Αραβία, όπως επίσης το Μπαχρέϊν και το Ομάν, έχουν χρηματικά αποθέματα, που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αρκούν μόνο για πέντε χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ