-Η επανασύνδεση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών μας δίνει την δυνατότατα πολύπλευρης συνεργασίας με το Ιράν, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ελληνική οικονομία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το Ιράν θα εξάγει ημερησίως 60.000 έως 150.000 βαρέλια πετρέλαιο στην Ελλάδα, που αποτελεί έναν παραδοσιακό πελάτη της Τεχεράνης στην Ευρώπη, μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων από την διεθνή κοινότητα αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.
Οι παραδοσιακοί πελάτες του ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, που είναι η Γαλλία, η Ιταλία κά, οριστικοποιούν σταδιακά τις διαπραγματεύσεις για τις επαναλήψεις των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου.
Η Ελλάδα είναι ένας ακόμη Ευρωπαίος πελάτης, που επαναλαμβάνει την εισαγωγή πετρελαίου μετά τις γαλλικές και ιταλικές εταιρείες. Η χώρα μας ζήτησε ημερήσιο μέσον όρο 60.000 έως 150.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου.iran_map
Το ιρανικό πετρέλαιο διοχετεύεται στα διυλιστήρια της εταιρείας « Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» και από εκεί τα υποπροϊόντα ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στα Βαλκάνια και με τις ρίζες της να χρονολογούνται από το 1958, με την ίδρυση του πρώτου διυλιστηρίου πετρελαίου στην Ελλάδα (Ασπρόπυργο).
Η επανασύνδεση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών μας δίνει την δυνατότατα πολύπλευρης συνεργασίας με το Ιράν, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ελληνική οικονομία
Το Ιράν ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου της Ελλάδος έως το 2011. Η χώρα μας προμηθεύονταν από το Ιράν καθημερινά 100 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου, κάτι που αποτελούσε το ένα τρίτο των εισαγωγών. Το 2012, λόγω της επιβολής κυρώσεων, η Αθήνα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγορά ιρανικού πετρελαίου.
Η επανασύνδεση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών μας δίνει την δυνατότατα πολύπλευρης συνεργασίας με το Ιράν, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ελληνική οικονομία.
Επίσης με αφορμή την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, πλήθος ελληνικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων θα οδεύσουν μέσω του ελληνικού εμπορικού στόλου στα ιρανικά λιμάνια. Ο κύκλος εργασιών μεταξύ Ελλάδος και Ιράν θα διπλασιαστεί πολύ σύντομα, δίνοντας μια βαθιά ανάσα στην δοκιμαζόμενη χώρα μας.
Η συνεργασία αυτή «αγγίζει» και τον αμυντικό τομέα, διευρύνοντας τους «ορίζοντες» των δύο χωρών ενόψει εξελίξεων στην διένεξη Τουρκίας και Συρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ