-«Η παρουσία και η δράση των ΜΚΟ στο Βόρειο Αιγαίο είναι ανεξέλεγκτη».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το καθεστώς αδιαφάνειας, που επικρατεί στην Kοινοτική χρηματοδότηση των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες ασχολούνται με την αρωγή σε πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, ανέδειξε η ευρωομάδα του ΚΚΕ, με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν. Η πρόσφατη ερώτηση, αποτελεί συνέχεια άλλης (26-08-2015), με την οποία αποκαλύπτονταν ότι «Η δράση τους… εκτείνεται στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων…. Αποδεικνύοντας, ότι η ΕΕ και η μεταναστευτική της πολιτική απορρίπτει την διαμόρφωση υποδομών υποδοχής και ανθρώπινης φιλοξενίας…».kke-kthrio-6
Στη με αριθμό Ε-012152/2015 απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίσθηκε να διαπιστώσει, ότι «η Επιτροπή γνωρίζει τον σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ, όσον αφορά την αρωγή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα». Με την νεότερη, γραπτή τους, ερώτηση οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι «υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για την δράση των ΜΚΟ στο Β. Αιγαίο, που μόνον με την αρωγή, την διάσωση και την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν σχέση, ενώ έχουν κινηθεί και ποινικές διαδικασίες εναντίον μελών τους». Γίνεται, μάλιστα, και επίκληση πρόσφατης, ομόφωνης, απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στην οποία υπογραμμίζεται, ότι «η παρουσία και η δράση των ΜΚΟ στο Βόρειο Αιγαίο είναι ανεξέλεγκτη»
Τα εύλογα ερωτήματα, που πρέπει να απαντήσει η Κομισιόν για τις ΜΚΟ
Αναφέρεται, ακόμη, στην ερώτηση, ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, που επικαλείται η ίδια η ΕΕ σε σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, από τα “αναπτυξιακά κονδύλια”, που χειρίζονται οι 139 πρεσβείες της ΕΕ σ’ όλον τον κόσμο και φτάνουν συνολικά τα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, περίπου τα 10 δισεκατομμύρια “χάνονται” σε πολυπλόκαμα δίκτυα διαφόρων ΜΚΟ, ενώ 92,5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα βοήθειας μέχρι τώρα, είτε απέτυχαν, είτε τα χρήματα σπαταλήθηκαν».
Τα εύλογα ερωτήματα, προς την Κομισιόν, που πρέπει να απαντηθούν, είναι:
§ Ποιές ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από Κοινοτικά κονδύλια στα ελληνικά νησιά, ποιός είναι ο σκοπός της κάθε μίας από αυτές, με ποιά κριτήρια επιλέχτηκαν για χρηματοδότηση και ποιά είναι η πραγματική δράση τους;
Ποιά είναι η θέση της Κομισιόν, στην επιβεβλημένη ανάγκη ύπαρξης κρατικών οργανισμών και υποδομών με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες διάσωσης, φιλοξενίας, περίθαλψης και φροντίδας μεταναστών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ