«Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των φορέων και των κατοίκων του Δικελί, απέναντι από την Λέσβο, για την κατασκευή κέντρου επανεισδοχής στην περιοχή τους»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet», σχεδόν 72.000 μετανάστες και πρόσφυγες πρόκειται να δεχθεί πίσω η Τουρκία από την Ελλάδα, βάσει της Συμφωνίας, που υπεγράφη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Η εφημερίδα έχει καταγράψει τις αντιδράσεις των φορέων της περιοχής Δικελί (Dikili), μιας όμορφης παραθαλάσσιας πόλης 16.000 κατοίκων απέναντι από την Λέσβο, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης στην περιοχή τους των 72.000 προσφύγων, που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία, μέσω της Συμφωνίας.
Κατά την τουρκική εφημερίδα, το σημείο, που θα αναπτυχθεί το κέντρο επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων, βρέθηκε λίγο έξω από την πόλη, στον δρόμο προς τα Δαρδανέλια. Πρόκειται για χώρο, που ανήκει στην κυριότητα του τουρκικού δημοσίου και προορίζεται για να χτιστούν σχολεία.
Υπάλληλοι της Διεύθυνση Μετανάστευσης της Τουρκίας επέλεξαν τον χώρο, που βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Δικελί και πρόκειται μέσα σε δέκα ημέρες να ξεκινήσουν οι εργασίες για την δημιουργία του κέντρου.

«Σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ του Επαρχείου και του Δήμου του Δικελί, αφού ο λαός του Δικελί βλέπει με καχυποψία τους χιλιάδες μετανάστες, που θα έρθουν στην περιοχή και αντιδρά στην δημιουργία κέντρου επανεισδοχής στην περιοχή»

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα, οι 72.000 πρόσφυγες, που θα εκδοθούν στην Τουρκία, αρχικά θα αναπτυχθούν στους καταυλισμούς της Μυτιλήνης. Βάσει της Συμφωνίας, μετά τις 4 Απριλίου, από την Μυτιλήνη με πλοία θα στέλνονται στο λιμάνι του Δικελί και από εκεί οι πρόσφυγες θα οδηγούνται στο «κέντρο επανεισδοχής».
Ομάδες της τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης, θα λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα από τους πρόσφυγες και θα τους καταγράφουν. Στους πρόσφυγες θα χορηγείται μια προσωρινή άδεια παραμονής και μέσα σε 24 ώρες θα στέλνονται σε άλλο καταυλισμό. Μετά την διαδικασία καταγραφής τους, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να παραμείνουν κοντά στον καταυλισμό ή θα μπορούν να μείνουν σε σπίτια, που οι ίδιοι θα ενοικιάσουν.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, σχετικά με το κέντρο επανεισδοχής, σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ του Επαρχείου και του Δήμου, αφού ο λαός του Δικελί βλέπει με καχυποψία τους χιλιάδες μετανάστες, που θα έρθουν στην περιοχή και αντιδρά στην δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου.

«Το Δικελί δεν μπορεί να σηκώσει 20-25 χιλιάδες πρόσφυγες και από πλευράς υποδομών και ασφάλειας θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα! Ελπίζουμε να παραιτηθούν από την απόφαση συγκρότησης του κέντρου σ’ αυτή την περιοχή»

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος του Δικελί, Μουσταφά Τοσούν, αναρωτήθηκε, αν το κέντρο επανεισδοχής θα είναι ένας μόνιμος καταυλισμός ή αν θα λειτουργήσει ως ένα γραφείο συνδέσμου και δήλωσε τα εξής:
«Αν και λένε, ότι θα είναι ένα μικρό μέρος, σύμφωνα με την άποψή μας, αυτό θα πραγματοποιηθεί σε προκαθορισμένο μέρος του Δικελί, εκτάσεως κοντά στα 600 στρέμματα. Αυτός ο χώρος είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος από τους καταυλισμούς προσφύγων και θα φιλοξενεί 20-25 χιλιάδες άτομα.
Για εμάς αυτό δεν θα είναι ένα κέντρο επανεισδοχής, αλλά θεωρούμε, ότι θα είναι ένα στρατόπεδο προσφύγων. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί μετά την καταγραφή τους, που θα πάνε; Στη περιοχή του Αιγαίου δεν υπάρχουν καταυλισμοί. Το Δικελί δεν μπορεί να σηκώσει 20-25 χιλιάδες πρόσφυγες. Από πλευράς υποδομών και ασφάλειας θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα. Ελπίζουμε να παραιτηθούν από την απόφαση συγκρότησης του κέντρου σ’ αυτή την περιοχή. Η επιλεγείσα περιοχή του Δικελί για την κατασκευή του καταυλισμού, δεν είναι η σωστή»

«Ο λαός του Δικελί να είναι ήσυχος, σίγουρα δεν θα κατασκευαστεί καταυλισμός προσφύγων στην περιοχή του»

Από την πλευρά του, ο Έπαρχος του Δικελί, Μουσταφά Ναζμί Σεζγκίν, ισχυρίστηκε, ότι δεν θα κατασκευαστεί καταυλισμός προσφύγων και ξεκαθάρισε απόλυτα, ότι δεν θα φιλοξενούνται πρόσφυγες. Βάσει της Συμφωνίας, οι πρόσφυγες, που θα έρχονται από την Ελλάδα, θα καταγράφονται και σε ένα από τα τρία σημεία, που προτάθηκαν, θα κατασκευαστεί κέντρο επανεισδοχής προσφύγων, το οποίο, σίγουρα, δεν θα είναι καταυλισμός προσφύγων. Στον προκαθορισμένο αυτόν χώρο θα υπάρχουν αξιωματούχοι, οι οποίοι θα περιμένουν για την καταγραφή. Για τους πρόσφυγες, εδώ δεν θα υπάρχουν ούτε κρεβάτια, ούτε εστιατόρια. Οι πρόσφυγες, που θα στέλνονται με τα λεωφορεία, μέσα σε 24 ώρες, θα φεύγουν για την Σμύρνη και σε άλλα κέντρα. Αν συγκροτηθεί στρατόπεδο, δεν έχουμε την δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες. Ο λαός του Δικελί να είναι ήσυχος, σίγουρα δεν θα κατασκευαστεί καταυλισμός προσφύγων.tourkia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ