-“Περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες έφυγαν τα τελευταία οκτώ χρόνια από την Ελλάδα για το εξωτερικό για καθαρά οικονομικούς λόγους”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η οικονομική κρίση διώχνει τους Έλληνες από την πατρίδα τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες έφυγαν τα τελευταία οκτώ χρόνια από την Ελλάδα για το εξωτερικό για καθαρά οικονομικούς λόγους!
Αυτό αναφέρει Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, που σημειώνει, ότι περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες (427.000) αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή μακριά από την Ελλάδα, στο διάστημα από το 2008 έως σήμερα. Πρόκειται για νέους, μορφωμένους και με επαγγελματική εμπειρία.
Σύμφωνα με την Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, που έχει θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: Σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης», την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», ένας-ένας οι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα μας εξαιτίας της κρίσης.
Παράλληλα, στην Έκθεση αυτή γίνεται σύγκριση με τις προηγούμενες φάσεις μετανάστευσης, αναλύονται οι μακροοικονομικές συνέπειες και προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το τωρινό είναι το τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης, που γνωρίζει η χώρα μας τα τελευταία 100 χρόνια!

Η έξοδος άρχισε δειλά το 2008, ενώ το 2013 ο αριθμός των εκροών τριπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τους 100.000 ανθρώπους, ενώ το φαινόμενο συνεχίσθηκε με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνθηκε το 2015. Όμως, η διαδικασία εξόδου των Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν φαίνεται ακόμη το πότε θα τερματιστεί.
Πάντως, το βέβαιο είναι, ότι πρόκειται για το τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης, που γνωρίζει η χώρα μας τα τελευταία 100 χρόνια. Συγκεκριμένα, στο διάστημα των τελευταίων 100 ετών, η χώρα μας έχει γνωρίσει άλλες δύο ίδιες φάσεις και από την συγκριτική μελέτη τους προκύπτουν τα εξής τρία βασικά χαρακτηριστικά: Και οι τρεις φάσεις έχουν α) μεγάλη χρονική διάρκεια, που φθάνει περίπου τα δέκα χρόνια, β) αυξημένη ένταση, ως προς την ένταση της ροής και γ) καθυστέρηση έναρξης του φαινομένου, σε σχέση με τον χρόνο καταγραφής του υψηλού ποσοστού ανεργίας.

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ