«Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές, ότι δεν θα δεχθούμε νέα κράτη -μέλη στην ΕΕ και δεν θα τους δώσουμε την απρόσκοπτη ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αν οι οικονομίες τους δεν είναι πολύ πιο κοντά σε μέγεθος και ευημερία στην δική μας».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «δεν βρίσκεται στα χαρτιά» για το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο BBC, ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζωρτζ Όσμπορν.
Ο κ. Όσμπορν ερωτήθηκε για την γνώμη του, σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας προς την ΕΕ να ανοίξουν τα «παγωμένα» κεφάλαια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων ως αντάλλαγμα για την συνεργασία της στο προσφυγικό.bbc
«Έχουμε το δικαίωμα βέτο επί του κατά πόσο η Τουρκία θα ενταχθεί ή όχι. Μπορούμε να θέσουμε όρους και έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές, ότι δεν θα δεχθούμε νέα κράτη -μέλη στην ΕΕ και δεν θα τους δώσουμε την απρόσκοπτη ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αν οι οικονομίες τους δεν είναι πολύ πιο κοντά σε μέγεθος και ευημερία στην δική μας», σημείωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών και εκ των επικρατέστερων διαδόχων του Ντέηβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

«Ειλικρινά, δεν νομίζω, ότι η τουρκική ένταξη βρίσκεται στα χαρτιά για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαμε, αν θέλαμε, να ασκήσουμε βέτο, όπως θα μπορούσαν και άλλες χώρες»

Ο κ. Όσμπορν πρόσθεσε: «Ειλικρινά, δεν νομίζω, ότι η τουρκική ένταξη βρίσκεται στα χαρτιά για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαμε, αν θέλαμε, να ασκήσουμε βέτο, όπως θα μπορούσαν και άλλες χώρες».
Οι δηλώσεις του κ. Όσμπορν εκτιμάται, ότι αντικατοπτρίζουν έναν γενικότερο προβληματισμό στην Βρετανία ,αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στον απόηχο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και των απολυταρχικών τάσεων του Προέδρου Ερντογάν, που έχουν επικριθεί από Βρετανούς πολιτικούς και βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Των δηλώσεων Όσμπορν είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρώην Υπουργού της Κυβέρνησης Κάμερον, Όουεν Πάτερσον, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, με την οποία εξέφρασε μεγάλες επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη.

«Η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας υπογραμμίζει τον «κίνδυνο» από την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ»

«Το να επιτρέψεις σε 77 εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν μία συνοριογραμμή 750 μιλίων με, δυστυχώς, απίστευτα ασταθή κράτη, την Συρία και το Ιράκ, νομίζω, ότι είναι κάτι, που προκαλεί πραγματική ανησυχία σε πολλούς», είπε το στέλεχος των «Τόρις», χαρακτηρίζοντας το θέμα της τουρκικής ένταξης «ένα τεράστιο παγόβουνο, που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια». Ο ίδιος προέβλεψε, ότι αυτό το ζήτημα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.
Η δε Υφυπουργός Εργασίας της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που τάσσονται υπέρ του Brexit, δήλωσε, ότι η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας υπογραμμίζει τον «κίνδυνο» από την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει το BBC, ο εκ των επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, έχει πει, πως έχει αμφιβολίες για την δημιουργία μίας «τεράστιας ζώνης ελεύθερης μετακίνησης».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «ComRes», το 50% των Βρετανών αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας, ενώ μόνο το 18% την υποστηρίζει.