Εφέτος εορτάζει η Βαυαρία δύο ιωβηλαία:
  • 100 χρόνια από την κατάργηση της Βασιλείας και την ανακήρυξη της Δημοκρατίας και
  • 200 χρόνια από την κατάρτιση και ισχύ του Βαυαρικού Συντάγματος.
Αναφορά στα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα, με πλούσιο ιστορικό οπτικοακουστικό υλικό, εκθέματα, πίνακες, λιθογραφίες κ.λ.π. θα λάβει χώρα στο νεόκτιστο Μουσείο της Βαυαρικής Ιστορίας (Haus der Bayerischen Geschichte) στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ.
Στα πλαίσια αυτής της μόνιμης έκθεσης σκοπεύει το Βαυαρικό Κράτος να παρουσιάσει συνολικά και επιλεκτικά την ιστορία της Βαυαρίας τον 18ο και 19ο αιώνα, σ΄όλες τις παραμέτρους της, πολιτικές, εκκλησιαστικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και μεταναστευτικές.
Σε ειδική πτέρυγα του Βαυαρικού Μουσείου θα υπάρξει παρουσίαση της ιστορίας των εκκλησιών Μονάχου με ιερά εκθέματα λατρείας. Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βαυαρίας θα εκπροσωπήσει η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας με παραχώρηση. ως τριετούς δανείου, μιας μεγάλου μεγέθους ιστορικής βυζαντικής εικόνας του ένθρονου Χριστού, που χρονολογείται από το 1500 μ.Χ. και φυλάσσεται στα γραφεία της Μητροπόλεως στο Μόναχο. Μετά το πέρας της τριετίας η Μητρόπολη θα παραχωρήσει, με δάνειο περιορισμένου χρόνου, και άλλες ιστορικές βυζαντινές εικόνες, που χρονολογούνται από τον 14ο μέχρι και 18 αιώνα μ.Χ. και φυλάσσονται στα γραφεία της στο Μόναχο. Οι εικόνες αυτές θα εκπροσωπούν παράλληλα και όλες τις ορθόδοξες Ενορίες Βαυαρίας, ελληνικές, ρωσσικές, ρουμανικές, βουλγαρικές, γεωργιανές, και σερβικές. Όπως είναι γνωστό, η αρχαιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βαυαρία είναι η ιστορική Σαλβάτορκιρχε Μονάχου, που παραχωρήθηκε το 1828 από τον τότε φιλέλληνα βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄ στους ορθοδόξους Έλληνες του Μονάχου. Παράλληλα με τις εικόνες η Ορθόδοξη Εκκλησία θα παρουσιάσει και σταθμούς της ιστορίας της στη Βαυαρία μέχρι και σήμερα.
Για το σκοπό αυτό το Βαυαρικό Μουσείο, στο πρόγραμμά του με τον τίτλο “Μάρτυρες της ιστορίας διηγούνται” (Zeitzeugen berichten)  έλαβε μια συνέντευξη από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, σχετικά με την  προσωπική και ιερατική ζωή και διακονία του και την εν γένει δραστηριότητα και την προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και του σύγχρονου ορθοδόξου ελληνισμού στο Μόναχο και στη Βαυαρία. Το ντοκυμαντέρ αυτό θα αποτελεί μέρος της διαρκούς έκθεσης του Βαυαρικού Μουσείου Ιστορίας.
Προ ημερών το νεόκτιστο Μουσείο της Βαυαρικής Ιστορίας άνοιξε για πρώτη φορά, και μόνο για μιά ημέρα,  τις πύλες του στους επισήμους προσκεκλημένους της βαυαρικής κοινωνίας, με σκοπό την παρουσίαση των χώρων του και την προβολή, με υπερσύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, (με πανοραμική παρουσίαση 360 μοιρών) της ιστορίας της Βαυαρίας κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Dr. Markus Söder,  ο Δούκας της Βαυαρίας Franz von Bayern, οι βαυαροί υπουργοί Οικονομικών και Πολιτισμού, ο διευθυντής του Μουσείου, ο πρόεδρος του Βαυαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, πολλοί βουλευτές της βαυαρικής Βουλής, εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων, των γραμμάτων, της τέχνης, των εκκλησιών κ.α.
Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βαυαρίας και την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Μετά το πέρας της επίσημης εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση πάνω σε δύο πολυτελή επιβατικά πλοία που διασχίζουν τον Δούναβη, από τη Βαυαρία μέχρι και την Αυστρία.
Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου, με τοποθέτηση όλων των προβλεπομένων εκθεμάτων σ΄όλους τους χώρους, με επεξηγηματικό υλικό και κατάλογο πολυτελούς έκδοσης, θα λάβουν χώρα τον Μαϊο 2019.
Στις φωτογραφίες: Ξενάγηση των επισήμων με παρουσίαση της ιστορίας της Βαυαρίας. Διακρίνονται ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Dr. Markus Söder, ο Δούκας της Βαυαρίας, Franz Herzog von Bayern, η Υπουργός Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης, Dr. Marion Kiechle, ο διεθυντής του Μουσείου Richard Loibl και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
Fotos:
Uwe Moosburger. Ο πρωθυπουργός κ. Dr. Markus Söder τρίτος από δεξιά.
Günter Staudinger (Wochenblatt Regensburg). Ο πρωθυπουργός κ. Dr. Markus Söder πέμπτος από δεξιά.
Περιγραφή της συνέντευξης.
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ