-«Με τον τρόπο αυτόν η Frontex δεν θα είναι πλέον μόνον μία Υπηρεσία Διάσωσης, αλλά πραγματικά και μία Υπηρεσία Προστασίας των συνόρων».

Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Την διάσωση όλων των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Ελλάδα, αλλά, ταυτόχρονα και την άμεση επαναπροώθησή τους από την Frontex προς την Τουρκία, ζητά ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάϊμαν, σε συνεντεύξεις του, που παρεχώρησε στις αυστριακές εφημερίδες «Kronen Zeitung» και «Österreich».
Όπως αναφέρει ο κ. Φάϊμαν, σχετική πρόταση έκανε ο ίδιος στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης Δωρητών για την Συρία, στο Λονδίνο.
«Πρέπει όλοι να διασώζονται, αλλά μετά πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτόν η Frontex δεν θα είναι πλέον μόνον μία Υπηρεσία Διάσωσης, αλλά πραγματικά και μία Υπηρεσία Προστασίας των συνόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Österreich».

«Εάν δεν λειτουργήσει αυτή η άμεση επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, θα πρέπει να υπάρξει ένα «Σχέδιο Β» για την προστασία των εθνικών συνόρων»

Ο ίδιος τονίζει στην συνέντευξή του στην «Kronen Zeitung», πως αυτή η πρότασή του αποτελεί το «μοναδικό μέτρο, που επιδρά ριζικά και διαλύει πλήρως το κύκλωμα των διακινητών».austria
Στην «Kronen Zeitung» ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν αναφέρεται, επίσης, και σε ένα «Σχέδιο Β», για παράλληλη προστασία των συνόρων της Αυστρίας, που ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «λύση ανάγκης», σημειώνοντας, πως δεν πρέπει να επαφίεται κανείς μόνον σε ένα «Σχέδιο Α», καθώς, εάν δεν λειτουργήσει αυτή η άμεση επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, θα πρέπει να υπάρξει προστασία των εθνικών συνόρων.
Σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η εκπρόσωπος του Αυστριακού Καγκελάριου διευκρινίζει, πως αυτή η πρόταση μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ και της Τουρκίας για την διάθεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αγκυρα, στην οποία προβλέπεται ως όρος η ανακοπή των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη.