-Έντονη ανησυχία υπάρχει στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την αντιπαράθεση Τουρκίας – Ρωσίας στην Συρία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έντονη ανησυχία υπάρχει στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την αντιπαράθεση Τουρκίας – Ρωσίας στην Συρία. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Whashigton Τimes» εκτιμά, ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παίζει το παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι» με την Τουρκία και την παρασύρει σε μια σύγκρουση στα συρο-τουρκικά σύνορα, προκειμένου να πετύχει αναμέτρηση των δυο κρατών.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, απώτερος στόχος του Πούτιν είναι να διχάσει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον σημείο η απροθυμία των κρατών να στηρίξουν την Τουρκία σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση, την οποία φαίνεται να μην αποκλείει κανείς.tourkia
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, o Ρώσος Πρόεδρος εμμφανώς προσπαθεί να διαιρέσει την Βορειοατλαντική Συμμαχία στα δυο, παρακινώντας την Τουρκία σε συγκρούσεις με τους Κούρδους στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Το ΝΑΤΟ θα βρεθεί στο δίλημμα, να στηρίξει ένα κράτος-μέλος ή να ξεκινήσει πόλεμο με την Ρωσία.
Εάν δεν υποστηρίξει την Τουρκία, τότε αυτό θα είναι και το τέλος της Συμμαχίας, κάτι που ικανοποιεί τις βλέψεις του Πούτιν. Αλλά ένας πόλεμος με την Ρωσία δεν αποτελεί επιλογή.

Βερολίνο και Βρυξέλλες θεωρούν υπεύθυνη την Άγκυρα για την κλιμάκωση και εκτιμούν, ότι δεν είναι σε θέση να επικαλεστεί το άρθρο 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των δυο χωρών παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα στα τουρκο-συριακά σύνορα και σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων η μια από την άλλη, υποστηρίζει στέλεχος του ΝΑΤΟ στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, καθώς αυτό είναι «βούτυρο στο ψωμί» της Ρωσίας, όπως εκτιμούν οι Γερμανοί.
Η απάντηση του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από το εάν, ή όχι, η Τουρκία εμφανιστεί ως επιτιθέμενη χώρα. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να συρθεί σε μια στρατιωτική κλιμάκωση με την Ρωσία, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
Σύμφωνα με το «Der Spiegel», Βερολίνο και Βρυξέλλες θεωρούν υπεύθυνη την Άγκυρα για την κλιμάκωση και εκτιμούν, ότι δεν είναι σε θέση να επικαλεστεί το άρθρο 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας.
Άλλωστε η Τουρκία έχει επικαλεστεί ήδη το άρθρο 4 στην περίπτωση της Συρίας, και για τον λόγο αυτόν επέστρεψαν οι πύραυλοι «Patriot» στο τουρκικό έδαφος.

«Εάν το ΝΑΤΟ δεν καταφέρει να επιτύχει ομοφωνία μεταξύ των μελών του, τότε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει καταφέρει να διχάσει την Δύση»

Ωστόσο, το σημαντικό από την ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ είναι το άρθρο 5, το οποίο εγγυάται, ότι, εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, αυτή θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των χωρών- μελών.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, θα πρέπει να έχει δεχθεί σαφώς επίθεση.
Η Γερμανία δεν πρόκειται να πληρώσει το τίμημα για έναν πόλεμο, που θα έχει ξεκινήσει η Τουρκία, έλεγε διπλωμάτης.
Εάν οι Ρώσοι αποφασίσουν να χτυπήσουν την Τουρκία ως αντίποινα, τότε θα υπάρχει πρόβλημα, έλεγε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, η Τουρκία θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 5 της Συμμαχίας.
Αλλά, εάν το ΝΑΤΟ δεν καταφέρει να επιτύχει ομοφωνία, τότε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει καταφέρει να διχάσει την Δύση, υποστήριξε αξιωματούχος, σύμφωνα με την «Whashigton Τimes».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ