– Το έργο, συνολικού κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, αρχίζοντας το 2017 και τελειώνοντας το 2022.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου, ξεκινάει από την Λεμεσό της Κύπρου το ιταλικό σεισμογραφικό πλοίο «Odin Finder», έχοντας ως αποστολή την διενέργεια των απαραίτητων εργασιών για την πόντιση του καλωδίου, το οποίο θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα από το Ισραήλ, αρχικά σε Κύπρο και Κρήτη και από εκεί, στην συνέχεια, στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το «Odin Finder» θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες βυθομετρικές έρευνες, με την παράλληλη καταγραφή όλων των δεδομένων και των ανωμαλιών του βυθού κατά μήκος της πορείας του θαλάσσιου πυθμένα, όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθεί το καλώδιο.KIPROS
Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο και για τις τρεις χώρες, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αποτελεί πρόκριμα για την περαιτέρω ενεργειακή διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο, την χώρα μας και άλλα κράτη, σχετικά με την μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα, σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη.

Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας το 2017 και τελειώνοντας το 2022

Ειδικοί αναφέρουν, ότι η εταιρεία “EuroAsia Interconnector”, με το συνολικού μήκους 1518 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο καλώδιο, που θα συνδέει το ισραηλινό με το ελληνικό και το κυπριακό δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, πρόκειται να αλλάξει όλα τα έως σήμερα γνωστά ενεργειακά δεδομένα της περιοχής μας.
Το μήκος του καλωδίου διασύνδεσης Ισραήλ– Κύπρου υπολογίζεται, ότι θα έχει μήκος 329 χιλιομέτρων.
Οι εργασίες της πρώτης φάσης,για την αρχική διασύνδεση, με καλώδιο μήκους 329 χιλιομέτρων, μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2019.
Η δεύτερη φάση θα αφορά την διασύνδεση της Κύπρου με το νησί της Κρήτης και από εκεί με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, που θα γινει έως το 2020.
Τέλος, στην τρίτη και τελική φάση θα συνδεθεί καλώδιο παροχής ρεύματος από την Κύπρο στην Κρήτη, με στόχο την πλήρη εφαρμογή της «εθνικής οδού ηλεκτρικής ενέργειας» μέχρι το 2022.

Το αναμενόμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία “EuroAsia Interconnector”

Πολύ σημαντική θεωρείται και η διενέργεια μιας λεπτομερούς περιβαλλοντικής μελέτης, σε όλα τα στάδια πόντισης του καλωδίου, που θα τοποθετηθεί σε πολύ μεγάλα βάθη σε συγκεκριμένα σημεία
Το αναμενόμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία “EuroAsia Interconnector”.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχουν και άλλα ποντισμένα καλώδια σε λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή, από όπου σχεδιάζεται να περάσει το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο καλώδιο. Με βάση την μέχρι τώρα διεθνή πρακτική, παρόμοια καλώδια έχουν ποντιστεί στην θάλασσα, σε βάθη μέχρι και 1.600 μέτρων, με δυναμικότητα μεταφοράς 1.000 MW στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Ιταλίας και Σαρδηνίας, μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, με μήκος επίσης περίπου 400 χιλιομέτρων και με δυναμικότητα ανάλογη αυτής του “EuroAsia Interconnector”, της τάξης των 2.200 MW.

To έργο θα προσδώσει στις σχέσεις της Ελλάδος και της Κύπρου με το Ισραήλ σημαντικό στρατηγικό χαρακτήρα

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα έργο, που προσδίδει στις σχέσεις της Ελλάδος και της Κύπρου με το Ισραήλ σημαντικό στρατηγικό χαρακτήρα. Με δεδομένο τον πόλεμο στην Συρία και την φημολογία για την ίδρυση κράτους του Κουρδιστάν, που θα συνταράξει την περιοχή, η Ελλάδα και η Κύπρος θα καταστούν όαση σταθερότητας.
Όπως τονίζουν αναλυτές, με την έναρξη της μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου θα αλλάξουν αυτόματα και όλα τα δεδομένα στην περιοχή μας, κυρίως σε βάρος της Τουρκίας, ενώ στην περίπτωση, που ακολουθήσει και η Αίγυπτος, τότε η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο κόμβο ενεργείας σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ