Βερολίνο: Γράφει η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Η Κατερίνα Κλάρκ είναι μια νέα ελληνοκαναδέζα με έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο μέσα της, που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Το” μείγμα ” της και μόνο με το άκουσμα της διπλής καταγωγής της δημιουργεί ενδιαφέρον. Το πρώτο ντοκιμαντέρ της «Πόλκα στην Αθήνα» κατάφερε να προβάλλεται τις οθόνες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ «Πόλκα στην Αθήνα» είναι η ιστορία της Μαρίας. Ο παππούς της ήταν πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου κατέφυγε με τον Εμφύλιο. Εκεί έζησε 30 χρόνια. Η εγγονή του μεγάλωσε στην Πολωνία. Όπως πολλοί άλλοι νέοι της γενιάς της, η Μαρία φεύγει από την Πολωνία για να ταξιδέψει και να δουλέψει. Έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές και αποφασίζει να μείνει παραπάνω. Εγκαθίσταται στην Αθήνα στην πολωνική γειτονιά. Το όνειρό της είναι να γίνει ηθοποιός. Από ειρωνεία της τύχης, της δίνεται πρωταγωνιστικός ρόλος σε ένα θεατρικό έργο με αναφορές (και) στον εμφύλιο πόλεμο: το «Πεθαίνω σαν χώρα» του Δ. Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Το όνειρό της πραγματοποιείται. Αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει, άθελά της, τον οικογενειακό κύκλο μετανάστευσης. Όταν η σφοδρή οικονομική κρίση χτυπάει την Αθήνα, η Μαρία θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην Πολωνία. Κλείνοντας τον κύκλο…

Το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ της καθώς και η επιλογή της Μαρίας να εγκαταλείψει την Ελλάδα, αντιπροσωπεύει σήμερα μεγάλο αριθμό νέων Ελλήνων, που βλέπουν την μετανάστευση ως την μόνη διέξοδο. Η Κατερίνα, όπως μας περιγράφει, ήταν πάντα μεταξυ Ελλάδας και Καναδά, οπότε δεν της ήταν δύσκολο να φύγει από την Αθήνα και να πάει Βερολίνο. Η μετανάστευση της όμως οφείλεται στην αγάπη και όχι σε οικονομικούς λόγους. «Η δική μου η μετανάστευση έγινε προ κρίσης, το 2008 και είχε ως αιτία τον έρωτα. Η απόφαση ήταν εύκολη για μένα. Έχω όμως πολλούς φίλους που είτε βιώνουν την δύσκολη περίοδο στην Ελλάδα και σκέφτονται να κάνουν το βήμα για άλλη χώρα, είτε έχουν ήδη ξενιτευτεί. Η δική μας γενιά μεταναστεύει λόγω οικονομικής ανέχειας και ανεργίας, όμως έχει εφόδια για να πετύχει κάτι καλύτερο εκεί που πάει. Οι εποχές έχουν αλλάξει και ο Έλληνας έχει ως όπλο του την μόρφωση και το τσαγανό»

Στη Γερμανία ο αριθμός των Ελλήνων νέων που καταφτάνουν με τις βαλίτσες γεμάτες πτυχία και πολλές ικανότητες, είναι μεγάλος. « Όπως η Μαρία στο ντοκιμαντέρ έτσι και ο Έλληνας της δικής μας γενιάς, βρίσκεται στον πηγαιμό για την ”Ιθάκη”, διότι η επιστροφή είναι πάντα στο μυαλό του Έλληνα μετανάστη. Εύχομαι όμως να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος εμπειρίες καλές και κακές, έτσι ώστε η επιστροφή στην ”Ιθάκη” τους να είναι πιο γλυκιά.»

Τα μελλοντικά της σχέδια πολλά. Στόχος της πλέον είναι να σπουδάσει Ιατρική, καθώς θεωρείται, όπως η ίδια λέει, οικογενειακή παράδοση. Προς το παρών ασχολείται με το βιβλιοπωλείο-γκαλερί του άντρα της, όπου είναι υπεύθυνη για το ελληνικό παράρτημα. Η ”πολυμήχανη” Κατερίνα Κλαρκ είναι άλλη μία αισιόδοξη, ταλαντούχα ελληνίδα στο Βερολίνο.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ