Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) θέσπισε το 2011 ένα “Διεθνές βραβείο Νίκου Καζαντζάκη”.
Έχει σκοπό την επιβράβευση ενός ατόμου (ή μιας ομάδας) για την σύνταξη πρωτοτύπου γραπτού έργου ή πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε από τις Παγκόσμιες Γενικές Συνελεύσεις της ΔΕΦΝΚ καθώς και από την Συντονιστική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ
που έλαβαν χώρα στο Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη, στις 10 Δεκεμβρίου 2011 και στη Μελβούρνη, στις 15 Δεκεμβρίου 2013,
καθώς και τη Συντονιστική Επιτροπή που συνεδρίασε στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου 2014.

Ι. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Γραπτό έργο :
– Επιστημονική εργασία: διδακτορική διατριβή …
– Λογοτεχνική εργασία: μελέτη ή ερευνα …
2. Καλλιτεχνική δημιουργία
– Eικαστικές τέχνες: ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, γλυπτική κ.ά.
– Mουσική: πρωτότυπο έργο ή πρωτότυπη μουσική σύνθεση (που θα πρέπει να έχουν
εκτελεστεί και ηχογραφηθεί και να μην είναι σε μορφή παρτιτούρας)
– Παραστατικές τέχνες: θεατρική παράσταση, χορός, κινηματογραφική ταινία,
ντοκιμαντέρ, σίριαλ.

ΙΙ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν άτομα οιασδήποτε εθνικότητας, ηλικίας ή τόπου δια-
μονής.

ΙΙΙ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

1. Γραπτό έργο
Πρέπει να συνταχθεί σε μια από τις εξής γλώσσες:
– Aγγλικά
– Γαλλικά
– Ελληνικά
– Ισπανικά
Ο αριθμός των σελίδων δεν πρέπει να είναι μικρότερος των είκοσι (20).
2. Καλλιτεχνική δημιουργία
Θα κατατεθεί συνοδευόμενη από αναλυτική παρουσίαση (αγγλικά ή γαλλικά ή ελληνικά ή ισπανικά), με οπτικοακουστικό υλικό, όπως φωτογραφίες, video … Σε κάθε περίπτωση, τα έργα θα αποστέλλονται στη γραμματεία της Κριτικής Επιτροπής στην ακόλουθη διεύθυνση: SOCIETE INTERNATIONALE DES AMIS DE NIKOS KAZANTZAKI (SIANK), CASE POSTALE 2714, 2111 GENEVE 2 DEPOT, SUISSE.
Η αποστολή θα γίνεται μέσω συστημένης ταχυδρόμισης το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2016 του έτους που έχει προσδιοριστεί για την απονομή του βραβείου.

IV. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Θα αποτελείται:
1. Για το γραπτό έργο
Από εννέα ( 9 ) μέλη που ορίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ. Θα απαρτίζεται από ερευνητές, πανεπιστημιακούς και συγγραφείς από διάφορες χώρες.
2. Για την καλλιτεχνική δημιουργία
Από τρεις υποεπιτροπές με πέντε (5) μέλη η καθεμία από αυτές (σύνολο δεκαπέντε μέλη) που ορίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ. Θα συγκροτείται από μουσικούς, ζωγράφους, ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου προερχόμενους από διάφορες χώρες.

Η κάθε Κριτική Επιτροπή θα ορίζει τον πρόεδρό της. Τη γραμματειακή υποστήριξη θα παράσχει η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ. Οι συζητήσεις για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υποψηφιότητες ανάμεσα στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής θα γίνονται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω ταχυδρομικής οδού και τα όποια έξοδα αλληλογραφίας θα καλύπτονται από τη Συντονιστική Επιτροπή. Καμία οιμονομική αποζημίωση δεν θα καταβάλλεται στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Η Κριτική Επιτροπή θα γνωστοποιεί την απόφασή της στη Συντονιστική Επιτροπή κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου του έτους απονομής του βραβείου.

Εάν η Κριτική Επιτροπή κρίνει ότι κανένα από τα υποβληθέντα έργα δεν πληροί τα κριτήρια που έχουν ορισθεί, δεν θα απονέμεται βραβείο στη συγκεκριμένη χρονιά.

V. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ

Αυτό το Διεθνές βραβείο θα απονέμεται στην Αθήνα κάθε τρία χρόνια το μήνα Οκτώβριο σε ανάμνηση της ημερομηνίας θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη. Θα βραβεύεται εκ περιτροπής ένα γραπτό κείμενο ή μια καλλιτεχνική δημιουργία.

VI. ΕΠΑΙΝΟΙ

1. Απονομή πτυχίου

2. Ταξίδι διάρκειας μιας εβδομάδας στην Κρήτη. Αν ο βραβευθείς είναι κάτοικος Κρήτης, θα του προσφερθεί ένα ταξίδι στην Αίγινα ( όπου διέμεινε ο Καζαντζάκης και όπου έγραψε το μυθιστόρημα “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” και ολοκλήρωσε την “Οδύσσεια’’) και στη Μεσσηνία (Στούπα, τόπο όπου, από κοινού με το Ζορμπά, ο Καζαντζάκης ασχολήθηκε με εξόρυξη λιγνίτη). Τα τυπικά ζητήματα του ταξιδιού θα διευθετηθούν από τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ, σε συνεννόηση με το βραβευθέν άτομο. Η Συντονιστική Επιτροπή θα αναλάβει τα έξοδα του ταξιδιού (από τον τόπο
διαμονής του ή έρευνάς του), καθώς και τα έξοδα διαμονής.

3. Δημοσίευση στο περιοδικό της ΔΕΦΝΚ ‘’ LE REGARD CRETOIS‘’ του βραβευθέντος γραπτού έργου. Σε περίπτωση καλλιτεχνικού έργου, δημοσίευση μιας αναλυτικής περίληψης συνοδευόμενης με φωτογραφίες.

4. Διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης παρουσίασης των βραβευθέντων έργων, εφόσον η ΔΕΦΝΚ κρίνει ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Τα βραβεία απονέμονται από τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ