Μιλάει  στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Δρ. Στέφανος Παπαδάμου Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στο γνωστικό αντικείμενο «Νομισματική και Τραπεζική Οικονομική» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη.

«Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και συγκεκριμένο πλάνο βλέποντας λίγο μέσο-μακροπρόθεσμα. Δεν μπορούμε συνέχεια να ζούμε με βασική αρχή ας κάνουμε αυτό και βλέπουμε. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός δεν χρειαζόμασταν μνημόνια έπρεπε κάποια από αυτά να τα είχαμε κάνει νωρίτερα «στις καλές εποχές» και πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα είχαν τόσο μεγάλο κόστος όπως συνέβη τώρα».

Αυτά επισημαίνει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Δρ. Στέφανος Παπαδάμου Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στο γνωστικό αντικείμενο «Νομισματική και Τραπεζική Οικονομική» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης στα οικονομικά υποδείγματα αποτελεί η πολιτική σταθερότητα. Η πολιτική σταθερότητα επιτεύχθηκε, οπότε τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα; Η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο, κατά τη γνώμη σας από αυτόν των μεταρρυθμίσεων; Ποια η άποψή σας;

«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην επίτευξη της πολιτικής σταθερότητας και τώρα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε μια κοινή στρατηγική για το τι θέλουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Η αξιοπιστία στην σημερινή εποχή όπου η πολιτική αλληλεπιδρά με τις αγορές και την ψυχολογία των επενδυτών είναι σημαντική. Κατά την προσωπική μου γνώμη πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ή μάλλον το βέλτιστο θα πρέπει να είχαν γίνει άμεσα αλλά λόγω του πολιτικού κόστους καθυστέρησαν με αποτέλεσμα να γίνουν υπό χειρότερες συνθήκες. Παρά ταύτα έστω και τώρα πρέπει να προχωρήσουν μέσα σε ένα πλάνο με απώτερο σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των επόμενων γενιών στην χώρα μας. Αυτή είναι μια μακροχρόνια διαδικασία η οποία όμως αν έχει αξιοπιστία και επιμονή στους στόχους θα αποδώσει. Στα οικονομικά λέμε σε μια επένδυση δεσμεύουμε κεφάλαιο σε παραγωγικούς πόρους ώστε να αποδώσουν μετά από χρόνια και γνωρίζοντας ότι όλα εμπεριέχουν κίνδυνο. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση μας. Μη ζητάμε να αλλάξουν τα πράγματα άμεσα βέβαια οι προσδοκίες επιταχύνουν αλλαγές που εκτιμούμε ότι θα αργήσουν πολύ. Άρα πρέπει να έχουμε κατά νου και τον ρόλο των προσδοκιών».

Σε ένα άρθρο σας είχατε κάνει λόγο για «μεταρρυθμίσεις μείωσης του κράτους και δημιουργίας κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος μέσα από την δραστική μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας, αλλά και την δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος». Μπορεί αυτή η δημόσια διοίκηση της χώρας να υποστηρίξει τέτοιες προοπτικές; Τι πρέπει πραγματικά να γίνει;

«Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και συγκεκριμένο πλάνο βλέποντας λίγο μέσο-μακροπρόθεσμα. Δεν μπορούμε συνέχεια να ζούμε με βασική αρχή ας κάνουμε αυτό και βλέπουμε. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός δεν χρειαζόμασταν μνημόνια έπρεπε κάποια από αυτά να τα είχαμε κάνει νωρίτερα «στις καλές εποχές» και πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα είχαν τόσο μεγάλο κόστος όπως συνέβη τώρα. Όλα αυτά έχουν να κάνουμε το σωστό μάνατζμεντ που δυστυχώς δεν έγινε αλλά ελπίζουμε έστω και τώρα να αρχίσει να γίνεται θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον».

Εκτιμάτε ότι αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα μας καθώς το νέο κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της ύφεσης μέσα από συμπληρωματικά αναπτυξιακά μέτρα για τις χώρες μέλη της;

«Ναι είναι μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει μπροστά με θάρρος στην οικονομική ολοκλήρωση. Αυτό όμως εξαρτάται από την βούληση των λαών αν θέλουν μια Ένωση με τα υπέρ και τα κατά της. Μένει λοιπόν να το δούμε αν θα τα καταφέρει το κοινό νόμισμα. Όλοι ευχόμαστε να τα καταφέρει για το καλό της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι θέμα πάντως πολιτικών χειρισμών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την άποψή μου».

Πιστεύετε ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να λυθούν εντός της Ευρωζώνης;

«Σχετικά με την Ελλάδα είμαι απόλυτα βέβαιος. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία και τα σοκς που θα δεχόταν η οικονομία από τις αναγκαίες αλλαγές εκτός εκτιμώ πως θα ήταν χειρότερα».

Ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει κατάτη γνώμη σας τα μεσομακροπρόθεσμα οφέλη-αν υπάρχουν- αυτής της ενέργειας;  Έχουν  γίνει  αντιληπτά από το Ελληνικό λαό;

«Πιστεύω ότι δουλειά των πολιτικών είναι να εξηγούν στον λαό ότι αν πρέπει να κάνει κάποιες θυσίες ότι θα έχει και κάποια οφέλη. Σε αυτό πάνω πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουν αρκετά οι πολιτικοί μας. Ας ελπίσουμε ότι μια κυβέρνηση όπου συμμετέχουν περισσότερα από ένα κόμματα θα βοηθήσει την χώρα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει. Πιστεύω ότι οι κόποι όταν γίνονται κάτω από συγκεκριμένο σχεδιασμό δεν πάνε χαμένοι. Ας δώσουμε χρόνο λοιπόν στους πολιτικούς μας να δούμε πως μπορούν να χειριστούν την κατάσταση. Ελπίζω να είμαστε μέσα στις κοινές αποφάσεις για την Ευρώπη που σίγουρα θα μας ευνοήσουν σε κάποια σημεία από το να ήμασταν εκτός μόνοι μας. Η Ευρώπη αλλάζει και πρέπει να είμαστε μέσα σε αυτή την αλλαγή. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει τι τελικά θα συμβεί μένει να το δούμε».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ