Το 3ο Διεθνές Συνέδριο «Σταυροδρόμι γλωσσών & Πολιτισμών: Ζητήματα Δι/Πολυγλωσσίας, Διαγλωσσικότητας και Γλωσσικές Πολιτικές στην Εκπαίδευση» διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Α.Π.Θ., το Κοινό Ελληνο-Γαλλικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και τη διαπανεπιστημιακή ομάδα ‘Πολύδρομο’, για τη διγλωσσία και τον πολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία, την Παρασκευή 30 κα το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, στο 10o όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η θεματική του συνεδρίου συγκεντρώνει διακεκριμένα μέλη με αναγνωρισμένο παγκοσμίως επιστημονικό έργο, καθιστώντας το 3ο Διεθνές Σταυροδρόμι σταθμό επικοινωνίας και διάδρασης στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η εστίαση στα ζητήματα δι/πολυγλωσσίας, διαγλωσσικότητας και στις γλωσσικές πολιτικές στην εκπαίδευση παρέχει, για πρώτη φορά, τον χώρο και το πιο γόνιμο πλαίσιο για μια πρώτη διερεύνηση της έννοιας του translanguaging και της μεταφοράς του όρου στην ελληνική σχετική βιβλιογραφία, ενώ το Σταυροδρόμι, κάθε φορά, αποτελεί ευκαιρία ζύμωσης νέων επιστημονικών προσεγγίσεων στα ζητήματα της επαφής των γλωσσών και σύνδεσής τους με την ευρύτερη κοινωνία και την κοινότητα των εκπαιδευτικών.

Οι 90 ειδικοί συμμετέχοντες/ουσες στο 3ο Σταυροδρόμι του 2014 επιχειρούν να αναδείξουν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, παιδαγωγικές πρακτικές και πολιτικές που ενισχύουν και συνδέουν τις ποικίλες γλωσσικές/πολιτιστικές κοινότητες μεταξύ τους, αλλά και με την κοινωνία υποδοχής. Στις συνεδρίες προτείνονται απαντήσεις για νέες προσεγγίσεις στη διδασκαλία διαφορετικών γλωσσών είτε ως δεύτερες, είτε ως ξένες, τη δημιουργία δι/πολυγλωσσικών εκπαιδευτικών εργαλείων, την αξιοποίηση κειμένων ταυτότητας, αλλά και τον ρόλο της λογοτεχνίας γενικότερα.

Παράλληλα, μέσα από τις εισηγήσεις ερμηνεύονται διαδικασίες εντοπισμού και διαχείρισης κοινωνιο-γλωσσολογικών παραγόντων για την αξιοποίηση του γλωσσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου των μαθητών/τριών στο ελληνικό σχολείο.

Ως αναπόσπαστο μέρος κάθε «Σταυροδρομιού» τα εργαστήρια και οι καλλιτεχνικές δράσεις ανοίγουν διαδρομές μέσα από το αφηγηματικό περιεχόμενο ιστοριών διαφορετικών χωρών και περιοχών, τον πολυδύναμο γλωσσικό κώδικα της νοηματικής γλώσσας, τη Ρομανές και τις γυναίκες Ρομά αλλά και πρόγραμμα συνεργατικής προσέγγισης σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML).

Συγκεκριμένα, πραγματοποιούντα τα ακόλουθα εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις:
Αφήγηση παραμυθιών από διαφορετικές χώρες και ηπείρους από την Action Art
Εργαστήρι Γνωριμίας με τη Ρομανές και τις γυναίκες Ρομά
Εργαστήρι «Πολυγλωσσικές διαδρομές, πολιτισμικές συναντήσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Εργαστήριο για τη Δράση με τίτλο “Collaborative Community Approach to Migrant Education and an interactive approach towards the production of multimodal, multilingual educational practices.” από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML).
το Παραμύθι «Ο Σπουργίτης και το Ουράνιο Τόξο» στη νοηματική γλώσσα και η ιδιωματική οπτική αφήγηση: Visual Vernacular «Ζόμπι» από το Θέατρο Κωφών.

Πληροφορίες για τη διαδικασία εγγραφής: http://stavrodromiglwsswn.auth.gr/Registration-el.html
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο: http://stavrodromiglwsswn.auth.gr/programme-el.html
Διοργανωτές:
Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, ΑΠΘ  http://www.nured.auth.gr
Κοινό Ελληνο-Γαλλικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Διδακτικές της πολυγλωσσίας & γλωσσικές πολιτικές http://frell.web.auth.gr
Πολύδρομο: Διγλωσσία & Πολυπολιτισμός στην Εκπαίδευση & την Κοινωνία http://www.polydromo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ