Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Όλα δείχνουν, ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, επιτυγχάνοντας να επαναξιολογήσει η Ευρώπη την στρατηγική της απέναντι στο ελληνικό χρέος”.
Αυτό εκτιμούν κύκλοι Ελλήνων και ξένων αναλυτών, που υποστηρίζουν, ότι με όπλο την απειλή ασφυξίας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, είναι 100% βέβαιο, ότι η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα υπογράψει νέα συμφωνία με την Ε.Ε., στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται, πλέον, η Τρόϊκα. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν, ότι, η ελληνική κυβέρνηση, μετά από μια κίνηση υψηλού ρίσκου, να θέσει θέμα κατάργησης της Τρόικα, υποχρέωσε όλη την Ευρώπη να επαναξιολογήσει την στρατηγική της προς την Ελλάδα, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέτυχε επικοινωνιακή νίκη τεράστιας κλίμακας.
“Η εξέλιξη αυτή υπήρξε ανατρεπτική, αφού από την Ελλάδα της δουλοπρεπούς στάσης, φθάσαμε στην Ελλάδα, που απαιτεί, προτείνει και ακυρώνει πρακτικές, οι οποίες απέτυχαν, όπως είναι ο μηχανισμός της Τρόϊκας”, τονίζουν οι Έλληνες και ξένοι αναλυτές, που εκτιμούν, πως η Ευρώπη ήταν αρχικά απροετοίμαστη και δεν περίμενε, ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει τόσο πολύ και θα σηκώσει ανάστημα, απαιτώντας την κατάργηση του μνημονίου και της Τρόϊκας.

Τα βασικότερα σημεία των αναλύσεών τους, βάσει των μέχρι τώρα εξελίξεων, είναι τα εξής:

“Η Ευρώπη, η Γερμανία και γενικότερα ο πυρήνας της πολιτικής λιτότητας αιφνιδιάστηκε και η Ελλάδα για
πρώτη φορά ήταν μπροστά από τις εξελίξεις, αιφνιδιάζοντας την Ευρώπη.
Η Γερμανία και συνολικά τα κράτη και οι φορείς της Ε.Ε. γνωρίζουν, ότι δεν μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων και των δανείων, αφού η Ελλάδα έχει ήδη πάρει τα 245 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ε.Ε., αιφνιδιασμένη από την νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί τώρα ως απειλή την ΕΚΤ και την ασφυξία ρευστότητας, που μπορεί να προκαλέσει στις ελληνικές τράπεζες.
Βέβαια, η ΕΚΤ στο τέλος δεν θα προκαλέσει ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες, αλλά σίγουρα αυτό είναι ένα ρεαλιστικό όπλο της Ευρώπης προς την Ελλάδα, ώστε να την οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία.
Για να αποδεχθεί, όμως, η Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μια νέα συμφωνία, θα πρέπει:
1) Να καταργηθεί η Τρόϊκα, παρά τις όποιες αντιδράσεις προβάλλει η Γερμανία και ειδικότερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε
2) Να αλλάξει η φιλοσοφία του Μνημονίου και από μια στρατηγική λιτότητας, που επιβάλλει, να μετεξελιχθεί σε εργαλείο ανάπτυξης.
Όλα δείχνουν, ότι η Ε.Ε. θα δεχθεί το βασικό επιχείρημα της Ελλάδος, πως το Μνημόνιο και η λιτότητα έχουν αποτύχει και ότι η Ελλάδα θα δεχθεί μια νέα συμφωνία, που δεν θα περιλαμβάνει Τρόϊκα αλλά θα προβλέπει σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Βάσει της νέας συμφωνίας θα πρέπει όλα επαναξιολογηθούν εκ του μηδενός με την φιλοσοφία της ανάπτυξης.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2015 λήγει το Μνημόνιο, αλλά στις 2 Μαρτίου 2015 η Ελλάδα πρέπει να έχει και θα έχει νέο πρόγραμμα, το οποίο θα μπορεί να ονομαστεί αναπτυξιακό. Η Ελλάδα θα είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας στις τράπεζές της ρευστότητα από την ΕΚΤ χωρίς προβλήματα.
Εφόσον όλα αυτά συμβούν προσεχώς, όπως αναμένεται, η Ελλάδα θα έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο και θετικό βήμα προς τα εμπρός.

Η λύση που εξετάζεται για να καταστεί βιώσιμο το χρέος

Για να καταστεί βιώσιμο το χρέος των 320 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρέπει:
-Τα δάνεια, που προέρχονται από το ΔΝΤ και τα διακρατικά δάνεια, δηλαδή 85 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου να επιμηκυνθούν.
-Τα ομόλογα, ονομαστικής αξίας περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία κάκιστα εξαιρέθηκαν από το PSI+, να ενταχθούν σε ένα σχέδιο αντικατάστασής τους με νέα ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας, ώστε να απομακρυνθούν στο μέλλον οι άμεσες αποπληρωμές.
-Τα δάνεια του EFSF, ύψους περίπου 145 δισεκατομμυρίων ευρώ, να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των ομολόγων με ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας 30 ή 50 χρόνων αλλά η αποπληρωμή τους να συνδέεται με την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, αν η Ελλάδα επιτυγχάνει ΑΕΠ πάνω από ένα ποσοστό, τότε να πληρώνονται τόκοι και τοκοχρεολύσια κανονικά, ενώ αν η Ελλάδα εμφανίζει επιβράδυνση ή ύφεση, να παγώνει η αποπληρωμή των χρεών.
-Τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ των τραπεζών, που κατέβαλλε το ΤΧΣ, να μεταφερθούν στον ESM ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα.

vouli

Με την πρόταση αυτή η έννοια “haircut” (κούρεμα) δεν υφίσταται αλλά παρέχεται χρόνος στην Ελλάδα, με ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, χωρίς να υφίσταται θέμα στάσης πληρωμών ή χρεοκοπίας.
Το ιδανικό για την Ελλάδα θα ήταν “haircut” στο χρέος από τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ στα 145 δισεκατομμύρια ευρώ του EFSF, τουλάχιστον 50%, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το δεχθεί πολιτικά η Ευρώπη.
Ένα μοντέλο, όμως, με βάση το οποίο η Ελλάδα επιμηκύνει δραστικά το χρέος, θα μπορούσε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα να διορθώσει την οικονομία της.
Το “haircut” είναι η μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ