Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με ένα άρθρο-καταπέλτη για το Βερολίνο, η εφημερίδα “Financial Times” και ο δημοσιογράφος Βόλφγκανγκ Μουνχάου τάσσονται υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν, ότι οι δονήσεις, που θα προκληθούν από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θα είναι τεράστιες και ασύμφορες για ολόκληρη την Ευρώπη.

“Οι επιπτώσεις ενός Grexit θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την Ευρωζώνη και την Ελλαδα”

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «Από όλα τα προβλεπόμενα ατυχήματα, το δυνητικά πιο καταστροφικό θα ήταν, φυσικά, το Grexit –μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα μπορούσε να συμβεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αναπόφευκτο. Η κυρίαρχη γερμανική άποψη είναι ότι το Grexit θα ήταν όλεθρος για την Ελλάδα, μικρό σοκ για την ευρωζώνη και αδιάφορη για την παγκόσμια οικονομία. Τα άρθρα των εφημερίδων ζητούν από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να μην υποκύψει στον εκβιασμό. Ακόμη και ο Αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, Πρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, δηλώνει, ότι οι επιπτώσεις από το Grexit μπορούν να περιοριστούν. Κάνει τεράστιο λάθος. Στην πραγματικότητα, πιστεύω, ότι οι επιπτώσεις του Grexit θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την Ευρωζώνη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα. Όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο, είναι καλοί στην αριθμητική, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας τέτοιου μεγέθους».Financial_Times

Το Grexit θα προκαλέσει καταστροφή στις μετοχές και τα χρεώγραφα σε όλη την Ευρώπη

Παράλληλα, το άρθρο θυμίζει το παράδειγμα με τους Lehman Brothers, το οποίο ο Μουνχάου χρησιμοποιεί για να εξηγήσει τις παγκόσμιες, αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα είχε το Grexit.
«Αν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη, οι τιμές των μετοχών και άλλων χρεογράφων θα βούλιαζαν σε όλη την Ευρώπη. Πολλοί άνθρωποι –και όχι μόνο εκείνοι που έχουν άμεσα ανοίγματα στην Ελλάδα- θα έμεναν ξεκρέμαστοι. Σε εκείνο το σημείο, οι επενδυτές θα αναρωτηθούν, αν η Ευρωζώνη παραμένει μια Νομισματική Ένωση ή ένα χαλαρό νομισματικό καθεστώς με μεγάλα σημεία εισόδου και εξόδου. Θα αναρωτηθούν αμέσως, αν η Πορτογαλία είναι ασφαλής. Σκεφτείτε επίσης τις ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις. Με το Grexit η Ελλάδα θα έμενε εκτός της Ευρωζώνης, αλλά εντός της Ε.Ε. Θα μπορεί η Ε.Ε. να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Ποιός λογικός πολιτικός θα ήθελε να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ; Και τι θα σήμαινε το Grexit για την Ελλάδα; Θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την διαχείριση της κατάστασης. Από τα διάφορα αρνητικά σενάρια, το απολύτως χειρότερο είναι η συνέχιση πολιτικών που δεν έχουν καμία ελπίδα να πετύχουν και δεν τις υποστηρίζουν οι Ελληνες ψηφοφόροι».

Η καλύτερη λύση είναι η ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, καταπολέμηση της διαφθοράς και αύξηση της είσπραξης των φόρων

Κατά τον Μουνχάου η καλύτερη λύση θα ήταν η ελάφρυνση του χρέους, σε συνδυασμό με δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, τις μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αύξηση της φοροείσπραξης.
Και σημειώνει: «Προσωπικά τάσσομαι επίσης υπέρ μιας ευρείας διάσκεψης πιστωτών και δανειοληπτών, που θα καταλήξει σε συμφωνία για μείωση του επιπέδου του χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο και θα σταματήσει άμεσα την λιτότητα. Αμφιβάλω, ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια τέτοια μεγάλη συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες. Η καλύτερη έκβαση, που μπορώ να προβλέψω, είναι μια συμφωνία για την αναχρηματοδότηση της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος, την λήξη της λιτότητας και την επικέντρωση στην ανάπτυξη. Η διαβούλευση για την μεγάλη διάσκεψη για το χρέος, ας περιμένει για αργότερα. Είναι ρεαλιστικός ένας τέτοιος συμβιβασμός; Η μεγαλύτερη πρόκληση για την νέα κυβέρνηση είναι να ξεπεράσει τα κυρίαρχα οικονομικά σενάρια, που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο, η διαπραγματευτική της θέση δεν είναι απελπιστική».

“Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης έχουν δίκιο στις απόψεις τους αλλά το σωστό από το δίκαιο ξεχωρίζει μια πολύ λεπτή γραμμή”

Και το δημοσίευμα στους “Financial Times” καταλήγει: «Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι βέβαιο, ότι θα ενταθούν. Πολλές προθεσμίες πλησιάζουν στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχουν δίκιο στις οικονομικές τους απόψεις, αλλά πρέπει να θυμούνται, ότι μια λεπτή γραμμή ξεχωρίζει το σωστό από το δίκαιο. Οι ποικίλες μονομερείς διακηρύξεις της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν καλή αρχή. Τι θα γίνει, αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει σωστό υπολογισμό; Ή αν δεν κάνουν οι πιστωτές σωστό υπολογισμό; Οι Έλληνες, είναι βέβαιο, ότι θα αντιμετωπίσουν μια στάση »take-it-or-leave-it» από μέρους των πιστωτών, ως οικονομική βιαιοπραγία.
Αν υποχρεωθούν να φύγουν, ίσως επιδιώξουν στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς θα μπορούσε να θέλει κάτι τέτοιο η Ε.Ε. Ολες οι πλευρές οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, ότι το Grexit θα αποτελέσει μια ανεπανόρθωτη αποτυχία της οικονομικής διπλωματίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ