Ο νέος αγωγός θα περνάει από Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ελλάδα και θα κατευθύνεται μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας στην Κεντρική Ευρώπη.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου των δυτικοευρωπαϊκών χωρών και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μεταβάλλουν τα αρχικά σχέδια της μεταφοράς και διανομής του φυσικού αερίου από την Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, μέσω αγωγών, προς τις χώρες της νότιας και δυτικής Ευρώπης.
Το Αζερμπαϊτζάν, διαπιστώνοντας, ότι δεν έχει τις αναγκαίες ποσότητες για να προμηθεύει τον ΤΑΡ, επιδιώκει τώρα να εισέλθει στον νέο αγωγό, που σχεδιάζει η Ρωσία για τις αγορές της Ευρώπης, με το όνομα “Balkan Stream”.
Ο αγωγός αυτός θα συνδέει τα πλούσια κοιτάσματα της Ρωσίας, θα περνάει από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα συνεχίζει προς Βορρά, μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Έκδηλη η ανάγκη για τον νέο “Balkan Stream”, στον οποίο θα συμμετέχουν Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ελλάδα

Αρχικά η Ρωσία θεωρούσε, πως ο αγωγός, που θα αντικαθιστούμε τον ακυρωθέντα “South Stream” και ο οποίος θα περνούσε από την Τουρκία και με τερματικό σταθμό θα κατέληγε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ήταν ικανός να προσφέρει τις ιδιες υπηρεσίες με την βαλκανική διακλάδωση του “South Stream”, αλλά τώρα τα σχέδια, φαίνεται, πως μεταβάλλονται.
Η ανάγκη της Ευρώπης για ρωσικό φυσικό αέριο είναι τεράστιες και από την άλλη πλευρά ο ΤΑΡ, ο οποίος ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει στην Ιταλία, είναι πολύ μικρός για να καλύψει όλες τις ευρωπαϊκές ανάγκες και αυτό το γνωρίζουν, πλέον, πολύ καλά Ρώσοι και Ευρωπαίοι.ellada-1024x768
Επομένως γίνεται έκδηλη η ανάγκη για ένα νέο σχέδιο, όπως του “Balkan Stream”, στο οποίο θα συμμετέχουν, τόσο το Αζερμπαϊτζάν, όσο η Τουρκία και η Ελλάδα.

Με αμερικανικές πιέσεις ματαιώθηκε ο αγωγός “South Stream”

Η ευρωπαϊκή ένσταση για τον “South Stream” ήταν η τεχνητή επίκληση του Ενεργειακού νόμου, που απαγορεύει να είναι ίδιος ο ενεργειακός χορηγός και ο διανέμων, όπως ήταν η ρωσική “Gazprom”.
Στην πραγματικότητα, όμως, επρόκειτο για μια «φωτογραφική διάταξη», η οποία έγινε κάτω απο αμερικανικές πιέσεις, έτσι ώστε να αποκλειστεί η Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά στο μεγαλύτερο μέρος της. Στην συνέχεια επιστρατεύτηκε το Αζερμπαϊτζάν για να προσφέρει την «εναλλακτική» λύση, χωρίς όμως η παραγωγή του σε φυσικό αέριο να έχει τέτοια δυνατότητα.
Στις λύσεις, που εξετάστηκαν στην συνέχεια από την Δύση, ήταν η προσφορά των μεγάλων κοιτασμάτων του Κατάρ στην Ευρώπη, αλλά το θέμα “σκάλωσε” στην Συρία και τον Bashar Al Assad και φυσικά κάπου εκεί τελείωσαν και οι εναλλακτικές λύσεις για τους δυτικούς.

Λύση για την δημιουργία του νέου αγωγού, μέσω του δικτύου της εταιρείας ΔΕΣΦA

Έτσι το Αζερμπαϊτζάν σπεύδει τώρα να προσφέρει στην Ρωσία μια λύση για την δημιουργία του νέου αγωγού, μέσω του δικτύου της εταιρείας ΔΕΣΦA (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου)
Υπενθυμίζεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2013, η αζέρικη εταιρεία “SOCAR” πλήρωσε 400 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του 66% της ΔΕΣΦA, που ελέγχει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Όμως, η ολοκλήρωση της μεταφοράς του ποσοστού αυτού στους Αζέρους είχε μπλοκαριστεί από την Κομισιόν, λόγω νομικών κωλυμάτων και μάλλον εκκρεμεί ακόμη.
Η ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν, συνίσταται, στο ότι μπαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου, αλλά ταυτόχρονα βοηθά την Ρωσία στον «Balkan Stream». Κάτι που είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο για την οικονομία της χώρας αυτής του Καυκάσου.

Κοινή διέλευση του ρωσικού και του αζέρικου φυσικού αερίου, μέσω του “Balkan Stream”

Εάν η ΕΕ δεχθεί τελικά, ότι η διανομή του φυσικού αερίου θα γίνεται από την ελληνική ΔEΣΦA, τότε θα επιτραπεί η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου ταυτόχρονα με το αζέρικο, μέσω του ίδιου αγωγού. Και επειδή στην περίπτωση αυτή θα είναι διακριτή η ιδιοκτησία του χορηγού και εκείνου, που διοχετεύει, αποκλείεται να υπάρξει ευρωπαϊκό νομικό κώλυμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ