(c)ellinikignomi.eu

Από το 2010 έως τις αρχές του 2016 άνοιξαν στην Βουλγαρία 10.321 νέες ελληνικές επιχειρήσεις, από τις οποίες οι μισές φαίνεται να εδρεύουν στην περιοχή Μπλαγκόεφγκραντ της Νότιας Βουλγαρίας.
-Ενώ, από αυτές, μόνον 2.000 υπολογίζεται, ότι είναι πραγματικά ενεργές, πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τις ενεργοποιήσουν, αν γίνουν πράξη τα σενάρια, που εξετάζει η ελληνική Κυβέρνηση, για αύξηση των φόρων και των εργοδοτικών εισφορών!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν επίσημα στατιστικά στοιχεία και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, μέσα σε 6 χρόνια, μεταξύ του 2010 και του πρώτου διμήνου του 2016, άνοιξαν στην Βουλγαρία 10.321 νέες επιχειρήσεις -εκτός αυτών, που ήδη προϋπήρχαν στην χώρα αυτή-,από τις οποίες οι μισές στην περιοχή Μπλαγκόεφγκραντ της Νότιας Βουλγαρίας. Ωστόσο, από αυτές, μόνον 2.000 υπολογίζεται, ότι είναι πραγματικά ενεργές.
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες Έλληνες επιχειρηματίες, με κίνητρο τον χαμηλό φόρο, που φθάνει μόλις το 10% έναντι του 29%, που ισχύει για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ιδρύουν στην Βουλγαρία εταιρείες, είτε για να ξεκινήσουν εκεί παραγωγική δραστηριότητα, είτε με σκοπό τις τριγωνικές συναλλαγές, ή απλώς ως κάλυψη, για να μπορούν να διατηρούν στην Ελλάδα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, με βουλγαρικές πινακίδες, ώστε να αποφύγουν τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας.boulg
Μόλις σε απόσταση δύο ωρών οδήγησης από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το Μπλαγκόεφγκραντ, μια πόλη 71.000 κατοίκων στην Νότια Βουλγαρία. Εκεί έχουν ιδρυθεί 5.000 ελληνικές εταιρείες, οι μισές απ’ όσες άνοιξαν στην Βουλγαρία στην εποχή των Μνημονίων, δηλαδή από το 2010 και μετά. Αναλογεί, δηλαδή, μια ελληνική επιχείρηση για κάθε 14 κατοίκους.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2016 άνοιξαν στην Βουλγαρία 581 νέες ελληνικές επιχειρήσεις!

Αποκορύφωμα του φαινομένου αυτού υπήρξε η περσινή χρονιά, όταν, με βασικό κίνητρο να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκαν 2.050 νέες ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από ποτέ άλλοτε. Το 2016,το φαινόμενο αυτό εξακολουθεί να εξελίσσεται, καθώς μέσα στο πρώτο δίμηνο εμφανίζονται να άνοιξαν στην Βουλγαρία 581 νέες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στον εντυπωσιακό μέσον όρο της έκδοσης από τις βουλγαρικές φορολογικές Αρχές 9-10 ΑΦΜ ελληνικών επιχειρήσεων την ημέρα.
Κάνοντας μια βόλτα στο Μπλαγκόεφγκραντ, συναντά κανείς Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, που εμπορεύονται από καυσόξυλα και πέλετ, αγροτικά προϊόντα, ρούχα, είδη κλωστοϋφαντουργίας και συσκευασίας, μέχρι βουλγαρικούς ηλιακούς θερμοσίφωνες, τους οποίους και εισάγουν στην Ελλάδα.

Στο Μπλαγκόεφγκραντ έχουν την έδρα τους πολλές ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις καθώς και παραρτήματα ελληνικών λογιστικών γραφείων, που αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση της διαδικασίας σύστασης μιας εταιρείας στην Βουλγαρία, με πλήρες πακέτο υπηρεσιών, που περιλαμβάνει, από νομική υποστήριξη, μέχρι εύρεση γραφείων και κατάλληλου προσωπικού

Στην ίδια περιοχή έχουν την έδρα τους και πάρα πολλές μεταφορικές επιχειρήσεις. Κατά το παράδειγμα αρκετών ιδιοκτητών Ι.Χ., πολλοί συνέστησαν εταιρεία στην Βουλγαρία και πέρασαν σε αυτήν, ως περιουσιακό στοιχείο, το φορτηγό, ή τα φορτηγά τους, με αποτέλεσμα να πληρώνουν λιγότερους φόρους και τέλη, να απασχολούν Βούλγαρους αλλά Έλληνες οδηγούς, που αμείβονται χαμηλότερα, αλλά και να κυκλοφορούν κανονικά στην Ελλάδα, ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε όσους ιδιοκτήτες παραμένουν με ελληνικά χαρτιά.
Στην ίδια πόλη έχουν παραρτήματα και πολλά από τα ελληνικά λογιστικά γραφεία, που διαφημίζουν, ότι αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση της διαδικασίας σύστασης μιας εταιρείας στην Βουλγαρία, παρέχοντας ένα πακέτο υπηρεσιών, από νομική υποστήριξη, μέχρι εύρεση γραφείων και του κατάλληλου προσωπικού.

Περισσότερα από 10.000 ΑΦΜ Ελλήνων επιχειρηματιών δεν εμφανίζουν την παραμικρή κίνηση στα βουλγαρικά μητρώα, ενώ πολλοί από αυτούς περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τα ενεργοποιήσουν, αν γίνουν πράξη τα σενάρια, που εξετάζει η ελληνική Κυβέρνηση για αύξηση των φόρων και των εργοδοτικών εισφορών

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 10.000 ΑΦΜ δεν εμφανίζουν την παραμικρή κίνηση στα βουλγαρικά μητρώα, αφού είναι απλώς σφραγίδες. Κάποιοι τα άνοιξαν μετά την καταιγίδα των capital controls, όμως στην πορεία διεπίστωσαν, ότι η παράκαμψή τους δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση και πολλοί περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τα ενεργοποιήσουν, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη.
Εφ’ όσον, μάλιστα, γίνουν πράξη τα σενάρια, που εξετάζει η ελληνική Κυβέρνηση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και αυξηθεί περαιτέρω το κόστος των εργαζομένων για μια επιχείρηση, δεν αποκλείεται η τάση να συνεχιστεί, παίρνοντας χαρακτηριστικά πραγματικής μετανάστευσης για τις εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας, όπως επισημαίνουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ