Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης – Ενθουσιασμένοι με την περιοχή ξένοι τουριστικοι πράκτορες και δημοσιογράφοι από την Ρωσία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Την οργάνωση ταξιδιού γνωριμίας με την περιοχή και την φιλοξενία δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων, από την Ρωσία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία, πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. tour_amth_907223484
Σκοπός του προγράμματος αυτού ήταν να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες τις φυσικές ομορφιές, την φιλοξενία των κατοίκων και τις τουριστικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης από την Ρουμανία, καθώς η χώρα αυτή, μετά την έναρξη της λειτουργίας, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας αποτελεί μία νέα πηγή επισκεπτών για όλη την Περιφέρεια. Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι, που συμμετείχαν στην επίσκεψη, η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και οι δυνατότητές της για παροχή ειδικών μορφών τουρισμού, τους ήταν άγνωστα και χωρίς κατάλληλη προβολή στην χώρα τους μέχρι σήμερα. Αλλά και η νέα συνοριακή πύλη εισόδου στην χώρα μας, μέσω της Νυμφαίας, δεν είχε την κατάλληλη παρουσίαση στη Ρουμανία για να γίνει ευρέως γνωστή και να αξιοποιηθεί.
Οι επισκέπτες και από τις τρείς χώρες εντυπωσιάστηκαν από τον φυσικό πλούτο, τα πολιτιστικά στοιχεία και τις δυνατότητές ειδικών μορφών τουρισμού, που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και εκφράζοντας την απορία τους για το ότι δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια προβολής αυτών των τουριστικών δυνατοτήτων στις χώρες τους, δήλωσαν, ότι θα επισκεφθούν ξανά την περιοχή και ότι θα μεταφέρουν με άρθρα και εκπομπές, τις άριστες εντυπώσεις τους στο κοινό των χωρών τους.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα παρουσίασε εξαιρετικούς ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης την τελευταία διετία, δεν είχε τα αποτελέσματα που έπρεπε, παρά την εξαιρετική οδική σύνδεση της με τις όμορες χώρες. Με αρχή αυτήν την επίσκεψη, αναδιατάσσονται και βελτιώνονται όλα τα υπό εξέλιξη προγράμματα, που υλοποιούνται ενώ σχεδιάζονται νέα, ώστε να έχουν τα αποτελέσματα που απαιτούνται σύμφωνα με τη ξεκάθαρη στόχευση που έχει τεθεί: προορισμός αριστείας, 12μηνη τουριστική παροχή υπηρεσιών με ανάπτυξη-προβολή των ειδικών μορφών τους, σύνδεση τοπικών προϊόντων με την τουριστική δραστηριότητα, προγραμματισμένη και ουσιαστική παρουσίαση της περιφέρειας στις χώρες στόχους.olive_oil_local_379328093
Η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τη Νυμφαία και η δυνατότητα χορήγησης βίζας διάρκειας 72 ωρών για τους Ρώσους τουρίστες από τους Κήπους, είναι αιτήματα της Περιφέρειας, που πρέπει να υποστηριχθούν, προκειμένου να υπάρξει άμεσο όφελος από πηγές επισκεπτών συνολικού πληθυσμού άνω των 50.000.000 ανθρώπων.

Η επίσκεψη των ξένων τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου από την Δράμα και ακολούθησαν πρόγραμμα ξενάγησης σε περιοχές της Καβάλας, Θάσου, Ξάνθης, Ροδόπης, Σαμοθράκης, Έβρου, μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε ολοκληρώθηκε η επίσκεψή τους και αναχώρησαν για τις πατρίδες τους.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη επαναπροσδιορίζουν το τουριστικό προϊόν τους

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Μιχάλης Αμοιρίδης, σχολιάζοντας στον Τύπο τις εντυπώσεις των φιλοξενουμένων ξένων πρακτόρων και δημοσιογράφων από την περιήγησή τους στην Περιφέρεια, ανέφερε:
“Είναι άξιο αναφοράς, ότι ενώ ως Έλληνες νομίζουμε ότι επισκέπτες από αυτές τις χώρες μας προτιμούν μόνο για τον ήλιο και την θάλασσά μας, οι συγκεκριμένοι μας επιβεβαίωσαν, ότι κάνουμε τεράστιο λάθος.
Έμειναν κατάπληκτοι από τις δυνατότητες ειδικών μορφών τουρισμού, που έχουμε και εξέφρασαν την απορία τους για το ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια προβολής τους στις χώρες τους.
Παρά τον άστατο καιρό και το σφιχτό πρόγραμμά, την προτελευταία ημέρα στην Σαμοθράκη ξύπνησαν από τις 5 το πρωί για να πάρουν το πλοίο και να πάνε να επισκεφθούν το Σουφλί με τα μεταξωτά, τις εκκλησίες, το δέλτα του Έβρου!”
Όπως δήλωσε ο κ. Αμοιρίδης, οι ξένοι δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες στο ταξίδι τους αυτό είχαν την ευκαιρία να δουν επίσης, μεταξύ των άλλων,το Σπήλαιο του Αγγίτη, τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την Κεραμωτή, την Θάσο, τα Τέμπη του Νέστου, την παλιά πόλη της Ξάνθης, το Μουσείο των Αβδήρων, την εκκλησία και το νησάκι του Αγίου Νικολάου στη Λίμνη Βιστωνίδα, την Αλεξανδρούπολη κλπ.
“Όλοι μου είπαν, ότι υπάρχει τεράστιο κοινό για αυτόν τον τουρισμό στις χώρες τους και ότι, εάν τον προβάλουμε, όπως πρέπει, θα έχουμε γρήγορα πολύ σοβαρή ανταπόκριση”, συμπλήρωσε ο υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης για θέματα Τουρισμού, που ανακοίνωσε, ότι “αυτό θα το κάνουμε με αρχή από τις δύο εκθέσεις και το πρόγραμμα, που βγαίνει για το 2015.
Αναφερόμενος στις εντυπώσεις των φιλοξενουμένων ο κ. Αμοιρίδης υπογράμμισε: “Οι επισκέπτες ξετρελάθηκαν με το Σπήλαιο του Αγγίτη, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο νησάκι της Βιστωνίδας, την φύση της Σαμοθράκης, τα μεταξωτά στο Σουφλί, την πόλη της Αλεξανδρούπολης και το τσίπουρο, που δεν το ξέχασαν σε κανένα τραπέζι. Εξέφρασαν, μάλιστα, την απορία τους, γιατί δεν είχε τουρισμό η Θάσος αυτή την εποχή, το θεώρησαν πανέμορφο μέρος και όχι μόνο για το καλοκαίρι. Αυτά δείχνουν κυρίως, ότι μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε λάθος πορεία και μάλλον ουδέποτε έγινε σοβαρή δουλειά και ουσιαστική μελέτη και στόχευση. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι θα πάμε εκεί που πρέπει.
Στη Σαμοθράκη επισκέφθηκα και είχα πολύ ουσιαστική συνομιλία με το Δήμαρχο του νησιού κ. Θανάση Βίτσα. Είναι ένα απόλυτα ιδιαίτερο νησί. Είναι παρθένο και αυτό του δίνει τεράστιο πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με το όρος Σάος, τα φαράγγια και τους καταρράκτες, τα απόλυτα τοπικό φαγητό και τις πανέμορφες παραλίες του. Μεγάλο πρόβλημα είναι η απώλεια της σύνδεσης με το Λαύριο λόγω διακοπής της επιδότησης της γραμμής που τροφοδοτούσε το νησί με τουρισμό σε ποσοστό περίπου 40% του συνόλου και θέλω να το βοηθήσουμε, εάν μπορούμε. Επίσης συζητήθηκε η καταπολέμηση του ελεύθερου κάμπινγκ, διότι δίνει άσχημη εικόνα και δημιουργεί περιβαλλοντική όχληση με τα ανεξέλεγκτα σκουπίδια και οπτική ρύπανση”.
Ο κ. Αμοιρίδης κατέληξε, λέγοντας, ότι ” η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη με αυτοπεποίθηση επαναπροσδιορίζουν το τουριστικό προϊόν τους και η ξεκάθαρη στόχευση ‘’ο τουρισμός καρδιά της ανάπτυξης’’, με την προβολή και αξιοποίηση των ειδικών μορφών τουρισμού φαίνεται να βρίσκει άμεσα ανταπόκριση στο εξωτερικό.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ