Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

EVROΠέντε μέτρα, που ζητούσε η τρόϊκα και περιλαμβάνονταν στο περίφημο ηλεκτρονικό μήνυμα Χαρδούβελη, αποτελούν τις “κόκκινες” γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση, στη νέα συμφωνία, που θα εφαρμοστεί.
Η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και η νέα μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών και του ΕΚΑΣ, η αλλαγή του πλαισίου για την συνδικαλιστική δράση, η αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, η διατήρηση των μη μισθολογικών επιδομάτων και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα, που δεν θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία, επειδή τα απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα για το Ασφαλιστικό, η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να ισχύσουν τα εξής μέτρα, που ζητούσαν οι δανειστές :

-Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές να συνδεθούν με τις εισφορές τους.
-Να αυξηθούν τα ελάχιστα ένσημα για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000, ενώ για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα, που γεννήθηκαν μετά την 1-1-1975, αυξάνονται σταδιακά.
-Να καταργηθούν τα ειδικά ορια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο ή το 67ο έτος ηλικίας), με καταληκτική ημερομηνία την 1-1-2019.
Γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2019, προτεινόταν αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη, ενώ γι’ αυτούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2020, προτεινόταν αύξηση κατά 4 έτη. Οπως αναφέρεται, το μέτρο θα αφορούσε τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, μητέρες ανηλίκων και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ