Είναι η πρώτη φορά, που η Ελλάδα κατακτά μια τέτοια θέση, καθώς ο δήμαρχος Σάμου κέρδισε πλειοψηφικά την δεύτερη θέση, στο σύνολο των επτά αντιπροέδρων του Κογκρέσου!
Στην αντιπροεδρία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξελέγη ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κατακτά μια τέτοια θέση.
Το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ο θεσμός, που εγγυάται για τα 47 κράτη -μέλη, την προστασία της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο Αυτοδιοίκησης.
Αποτελείται από 648 αιρετούς εκπροσώπους, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 200.000 Αρχές Τοπικής (δημάρχους, αντιδημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων) και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και μέλη περιφερειακών συμβουλίων).
Το Κογκρέσο εργάζεται, έχοντας σαν νομοθετική βάση την εφαρμογή των αρχών και των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που υιοθετήθηκε από τα κράτη-μέλη το 1985.
Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, κέρδισε πλειοψηφικά την δεύτερη θέση, στο σύνολο των επτά αντιπροέδρων του Κογκρέσου.
«Η σημερινή εκλογή είναι αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς και μιας συντονισμένης και συγκροτημένης παρουσίας στο Συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος, μετά την εκλογή του.
«Η επιτυχία αυτή «αντανακλά την συγκροτημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα διεθνή φόρα και προσκαλεί τις αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή του Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρχών της νησιωτικότητας»
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο κ. Αγγελόπουλος εκτιμά, ότι η επιτυχία αυτή «αντανακλά την συγκροτημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα διεθνή φόρα και προσκαλεί τις αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή του Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρχών της νησιωτικότητας».
Ο κ. Αγγελόπουλος υπογραμμίζει την σημασία, που έχει η θέση και ο ρόλος του αντιπροέδρου στο Κογκρέσο: «Υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης θέσεων, υιοθέτησης γραμμών, προσπάθεια αποτροπής αρνητικών αποφάσεων ή παρεμβάσεων προς το συμφέρον. Αυτός είναι ο ρόλος του αντιπροέδρου» τόνισε.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, απτό παράδειγμα της συγκροτημένης δράσης, είναι η αποτροπή ακύρωσης στην Ολομέλεια, της Έκθεσης προόδου για τον Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.
Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελόπουλος, ο εισηγητής της έκθεσης, Γερμανός δήμαρχος κ. Φέριγκεν, είχε καταγράψει τα θετικά βήματα προόδου για την Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία, όμως, προσπάθησαν να τορπιλίσουν, με συντονισμένες παρεμβάσεις, Τούρκοι παρατηρητές και αντιπροσωπεία δημάρχων από την Βόρεια Κύπρο, ζητώντας την ακύρωση ή αναστολή της Έκθεσης, με τον ισχυρισμό, ότι αγνοείται η Βόρεια Κύπρος και ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα πρέπει να ασχολείται μόνον με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, με μεγάλη πλειοψηφία (90 υπέρ, 8 κατά) το Κογκρέσο υιοθέτησε την Έκθεση αυτή.