Θα σταματήσει η χρηματοδότησή τους και θα ενταχθούν στο Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μετά τον δικαστικό καταπέλτη της επιβολής ποινής ισόβιας κάθειρξης στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και σε δύο ακόμη συνεργάτες του στον δήμο για τις οικονομικές ατασθαλίες, που διαπιστώθηκαν στον δήμο της συμπρωτεύουσας, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής Κοινής Γνώμης βρίσκονται πολλοί Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία κακοδιαχείρισης και υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών. Και ενώ υπάρχει η εκτίμηση, ότι θα κληθούν προσεχώς να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι παράγοντες των δήμων αυτών, αυστηρές ποινές σε περίπου 40 δήμους, που δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να καταρτίσουν προϋπολογισμούς, πρόκειται να επιβάλει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δήμους που, σύμφωνα με την κατηγοροποίηση όλων των δήμων της χώρας σε τρεις κατηγορίες, που έχουν κάνει στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατατάσσονται στην κατηγορία «ασυνεπείς», καθώς, όπως δηλώνουν παράγοντες του Υπουργείου, «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προτροπές, εξακολουθούν να αδιαφορούν». Για τον λόγο αυτόν, αν δεν καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους μέσα στις επόμενες ημέρες, θα σταματήσει άμεσα η χρηματοδότησή τους και θα λαμβάνουν μόνον τα απαραίτητα χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, με αποτέλεσμα, στην ουσία να μην μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει και η ένταξή τους στο Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Είκοσι είναι οι «αδύναμοι» δήμοι στην χώρα μας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνολικά 60 περίπου δήμοι δεν έχουν καταρτίσει ακόμη προϋπολογισμούς, ωστόσο οι 20 από αυτούς μπαίνουν στην κατηγορία «αδύναμοι», καθώς συνιστούν ειδικές περιπτώσεις, που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.
Κάποιοι εξ αυτών είναι  μικροί νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν Οικονομική Υπηρεσία και με τα νέα δεδομένα αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καταρτίσουν προϋπολογισμούς. Για αυτές τις περιπτώσεις το αρμόδιο Υπουργείο έχει δημιουργήσει κεντρικά ένα «help desk», το οποίο παρέχει τις κατάλληλες οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών.
Επίσης, κάποιοι άλλοι εξ αυτών είναι δήμοι, στους οποίους η δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει εσωκομματικά και ενδοπαραταξιακά προβλήματα, με αποτέλεσμα στην ουσία να έχει χάσει την πλειοψηφία και να μην είναι σε θέση να «περάσει» τον προϋπολογισμό από το δημοτικό συμβούλιο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι μεταξύ άλλων οι Δήμοι Νέας Φιλαδέλφειας και Διονύσου στην Αττική.

Οι «συνεπείς» δήμοι αποτελούν το 80% του συνόλου

Και ενώ σαράντα περίπου δήμοι κινδυνεύουν να υποστούν τις κυρώσεις, αν δεν ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό τους,  η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων (περισσότεροι από 260, δηλαδή περίπου το 80% του συνόλου) έχουν ήδη αποστείλει τους προϋπολογισμούς τους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει εγκεκριμένοι. Τους συγκεκριμένους δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών τους κατατάσσει στους «συνεπείς» και υπάρχουν σκέψεις, σε δεύτερο χρόνο, οι καλύτεροι από αυτούς να επιβραβευθούν.
Παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών θεωρούν, ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν βάλει «πλάτη» στους δήμους, τους οποίους, όπως είπε  ο Υπουργός κ. Ευρυπίδης  Στυλιανίδης, «κράτησε όρθιους», καθώς βρέθηκαν στο χείλος της χρεωκοπίας, ενώ πλέον οι ΚΑΠ τους καταβάλλονται κανονικά και, άρα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες σε σχέση με την κατάρτιση και την εκτέλεση των προϋπολογισμών. «Από εδώ και πέρα το πλαίσιο αυστηροποιείται. Οι «ασυνεπείς» θα τιμωρούνται, οι «συνεπείς» θα επιβραβεύονται και στους «αδύναμους» θα παρέχεται στήριξη, ώστε να τα βγάλουν πέρα», τονίζει πηγή του ΥΠΕΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ