Με πλήρως εκσυγχρονισμένα μέσα της τεχνολογίας θα γίνονται οι έλεγχοι της Τροχαίας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μέσω κινητού τηλεφώνου, που θα έχουν μαζί τους οι τροχονόμοι, όπου θα είναι περασμένη μια ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Οικονομικών, που θα λειτουργεί στις «πλατφόρμες» των σύγχρονων smartphones, θα γίνονται σε λίγους μήνες οι έλεγχοι της Τροχαίας στην Ελλάδα.

Μπορεί να «άνοιξε» ήδη νομικά το «παράθυρο» για ελέγχους-εξπρές για τα ανασφάλιστα ΙΧ οχήματα, το σχέδιο όμως προβλέπει και την επέκταση των ελέγχων για οχήματα, που δεν είναι περασμένα από ΚΤΕΟ. Με τα δεδομένα αυτά, σύντομα, όποιος κάτοχος ανασφάλιστου οχήματος θα «πέφτει» σε μπλόκο της Τροχαίας, δεν θα κινδυνεύει μόνο να του επιβληθεί πρόστιμο 250-1000 ευρώ, επειδή δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη για το όχημά του (μηχανή, ΙΧ, φορτηγό κλπ) αλλά να τιμωρηθεί και με πρόστιμο ύψους άλλων τόσων ευρώ, αν δεν έχει περάσει το όχημά του από ΚΤΕΟ!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, βάσει του νέου συστήματος, που θα εφαρμοστεί στα πρότυπα ξένων προηγμένων κρατών, η εντολή, που θα έχει κάθε πλήρωμα περιπολικού της Αστυνομίας ή κάθε συνεργείο ελέγχου της Τροχαίας, θα είναι, να μην εξαντλείται ο έλεγχος των οχημάτων και των οδηγών απλώς με την  επίδειξη άδειας κυκλοφορίας, διπλώματος οδήγησης, κάρτας καυσαερίων και των λοιπών εγγράφων του οχήματος, αλλά ο έλεγχος να συμπληρώνεται και με την on-line σύνδεση των Αστυνομικών με την βάση δεδομένων, που θα δημιουργηθεί στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) βάσει στοιχείων από το ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών και τις ασφαλιστικές εταιρίες, για να διαπιστώνεται άμεσα:
– Αν ο ιδιοκτήτης έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας,
– αν το όχημα είναι ασφαλισμένο και
– αν το όχημα έχει περάσει από ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιους είδους ελέγχους έχουν ήδη εντολή να διεξάγουν τα όργανα της Τάξεως, και πριν ακόμα λειτουργήσει η βάση δεδομένων και η ηλεκτρονική εφαρμογή.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο κοντινό μέλλον, να αναζητούνται με τον ίδιο τρόπο και τυχόν ανεξόφλητα χρέη του ιδιοκτήτη προς την εφορία.

Μέχρι τότε πάντως, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα πηγαίνουν «πόρτα-πόρτα» αναζητώντας ανασφάλιστα οχήματα.

Μετά από διασταυρώσεις, σχεδιάζεται να ξεκινήσει η αποστολή ειδοποιητηρίων για να πληρώσουν πρόστιμο μέσω παράβολου ύψους 250 ευρώ και να ασφαλιστούν πάραυτα, όσοι διαπιστωθεί, πως παρέλειψαν να ασφαλίσουν το όχημά τους, εάν, βέβαια, δεν το έχουν δηλώσει σε ακινησία. Εφόσον, μάλιστα, σε έλεγχο στον δρόμο πιαστούν από Όργανα της Τάξεως και να το κυκλοφορούν ανασφάλιστο, τότε τα πρόστιμα κλιμακώνονται σε 250, 500 ή 1.000 ευρώ, αναλόγως αν πρόκειται για μηχανή, ΙΧ ή λεωφορείο/φορτηγό.

Αν δεν σπεύσουν να ασφαλιστούν και να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ μέσα σε οκτώ μέρες από τη λήψη των ειδοποιητηρίων, τότε θα τους αναζητεί η Αστυνομία και θα αφαιρεί τις πινακίδες του ανασφάλιστου οχήματος, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών θα τους επιβάλει και επιπλέον πρόστιμα, στον αντίστοιχο έλεγχο, που θα διεξαγάγει κάθε χρόνο εφεξής.
Σε περιπτώσεις υποτροπής, προβλέπεται επίσης και η επιβολή ποινής αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης μέχρι και για διάστημα 2 ετών.

Πριν την γραπτή προειδοποίηση πάντως, θα γίνεται ειδική διασταύρωση από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των στοιχείων των ΙΧ οχημάτων που δηλώνουν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης οι ιδιοκτήτες, με στοιχεία από τα αρχεία των ασφαλιστικών εταιριών (για το ποια οχήματα είναι ασφαλισμένα), από τα Υπουργεία Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας, ΠΕΧΩΔΕ κλπ. (για το ποια οχήματα έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας), αλλά και από τις εφορίες (για το ποιοι έχουν δηλωθεί σε ακινησία και έχουν κατατεθεί οι πινακίδες τους). Σήμερα στην Ελλάδα τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, και η επιβολή παράβολου 250 ευρώ μπορεί, θεωρητικά, να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 375 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ