Εντυπωσιακά καινοτόμα προϊόντα διατροφής βραβεύτηκαν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) στην Ecotrophelia 2015.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου.

Την ώρα που η ανεργία των νέων σπάει ρεκόρ στην Ελλάδα και υποδηλώνει ποιες ήταν και είναι οι χρόνιες αδυναμίες και στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν νέοι φοιτητές οι οποίοι αρνούνται να παραδώσουν μοιρολατρικά τα όπλα στον κρατισμό και την ιδεοληπτική ασυναρτησία. Με εφόδιά τους την γνώση, την προσπάθεια και την αναζήτηση του καινούργιου, οι νέοι αυτοί «ψάχνονται» στην ζωή και γι αυτό καινοτομούν. Προσπαθούν, έτσι, μαζί με τους καθηγητές τους, να βρουν και να ανοίξουν νέους δρόμους στην οικονομία και στην ζωή τους, έχοντας επίσης και την στήριξη εταιρειών που θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει εξωστρέφεια και διεθνές κύρος –αυτά που τής λείπουν, δηλαδή.PAPANDROPOULOS

Στο πλαίσιο αυτής της διαφορετικής από την αίσθηση της μιζέριας ελληνικής πραγματικότητας, σε μία αίθουσα κατάμεστη από νέους και νέες που δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους, βραβεύτηκαν στην Αίγλη Ζαππείου οι νικήτριες ομάδες φοιτητών του Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2015, που διοργανώθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά από τον ΣΕΒΤ.

Όπως τόνισαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ευάγγελος Καλούσης, και η γενική διευθύντρια κυρία Β. Παπαδημητρίου, «ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food For Life, με την συμμετοχή όλων των τεχνικών τμημάτων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, έχει πλέον αναδειχθεί σε θεσμό, αφού αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την δυναμική και την ευρηματικότητα των νέων φοιτητών στον κλάδο της αγροδιατροφής».

Τα προϊόντα και των 14 ομάδων –αριθμός ρεκόρ– που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια για την ποιότητα και την καινοτομία τους, ενώ φέτος ο ΣΕΒΤ, αναγνωρίζοντας την κορυφαία ποιότητα των συμμετοχών αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας τους, εισήγαγε για πρώτη φορά και δύο τιμητικά βραβεία, που αφορούσαν στην Καλύτερη Παρουσίαση και στο Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ και Εμπορίας.

Συγκεκριμένα, το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε σε ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν MarmΕλλαda. Πρόκειται για μια καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα, με έντονο πορτοκαλί χρώμα, ευχάριστη γεύση και υφή, που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Το προϊόν, που παρασκευάζεται στην Καρδίτσα, έχει μειωμένες θερμίδες, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες.

Το 2ο Βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου για το Greek Salad on the Go, που αφορά σε ένα γευστικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας το οποίο αναπτύχθηκε στηριζόμενο στην ευρέως γνωστή «χωριάτικη σαλάτα», συνδυάζοντας την επιστήμη με την παράδοση. Η σταθερότητά του βασίζεται στην παραγωγή του με χρήση τεχνολογίας εμποδίων.

Μία ακόμη ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας έλαβε το 3ο Βραβείο, με το TYROYO-Raisin Delight –ένα βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης, που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο, φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό με φρέσκο αγελαδινό γάλα, ελληνικές ΠΟΠ μαύρες σταφίδες Κορίνθου, Β-γλυκάνες βρώμης, που μειώνουν την χοληστερίνη, και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες ελιάς, μέσω μιας διεργασίας «μηδενικών αποβλήτων», όπου το τυρόγαλα αξιοποιείται και μεταμορφώνεται σε θρεπτική και υγιεινή λιχουδιά.

Το τιμητικό Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης απονεμήθηκε σε δύο ομάδες για την εξαιρετική τους παρουσίαση: στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το Dios Valani και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής για το Tartique. Το τιμητικό Βραβείο Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ και Εμπορίας δόθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το Gluten Care Muffin.

Ο κ. Ευάγγελος Καλούσης συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για την σκληρή αλλά και εντυπωσιακή δουλειά τους και δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η επένδυση στην Έρευνα και Καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την νέα γενιά, η οποία για μία ακόμη φορά μάς κάνει υπερήφανους με την δυναμική και την δημιουργικότητά της». Συνέχισε δε λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα … πρέπει να ισχυροποιήσει την κοινωνία της γνώσης, να ενισχύσει την έρευνα σε εθνικό επίπεδο και να προωθήσει την καινοτομία με στόχο την τεχνολογική πρόοδο».

Οι νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν από την Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτόν και αποτελείτο από τους Ευαγ. Καλούση, πρόεδρο του ΣΕΒΤ, Καθ. Αντ. Τριχοπούλου, επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Διατροφής και Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Καλλιμάνη, διευθύνουσα σύμβουλο της Γ.Καλλιμάνη ΑΕ, και Ρ. Γαμβρό, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ.

Επισημαίνεται ότι η νικήτρια ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η οποία πήρε και δώρο 1.200 ευρώ, θα παρουσιάσει το προϊόν της –μαζί με τους αντίστοιχους νικητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών– στο Μιλάνο, στις 4-6 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «Expo 2015: Feeding the Planet, Energy for Life». Είναι δε περισσότερο από σίγουρο ότι το καινοτόμο αυτό προϊόν θα κάνει και πολύ καλή εμπορική καριέρα –όπως συνέβη και με τα προϊόντα προηγούμενων διαγωνισμών.

Να, λοιπόν, που η καινοτομία είναι και δρόμος για το μέλλον.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ